MAHA (Make America Healthy Again -Amerika’yı Yeniden Sağlıklı Yap), kısaltmasına bazı haberlerde denk gelmiş olabilirsiniz. Trump’ın tekrar seçilmesiyle ağırlık kazanmış bir söylem.
Bu yazının amacı politik değil, Amerika gibi bir ülkenin toplumsal sağlık sorunlarına daha bütüncül yaklaşmak gerektiğini vurgulamaya başlaması üzerinedir. Hastalıkların oranının artması ülkeler için bir ekonomik yük. Amerika bunu en şiddetle yaşayan ülkelerin başında geliyor. Tıptaki ilerleme çok hızlı olmasına rağmen, dünya genelinde sağlığa yaklaşım hastalıkları hala ‘tedavi’ amacı taşıyor. Amerika, sağlığı bozulmadan ele almayı ve sağlığı bozan yaşam koşullarından başta işlenmiş gıda tüketimini azaltmayı hedef aldı. Longevity yaklaşımıyla paralel bir yaklaşım olarak, hastalanmayı azaltmak sağlıklı ömrü de uzatacağından acaba bu yaklaşımın sonuçları tüm dünya için iyi bir şey olacak mı, bunu zamanla göreceğiz. Gelin bu yaklaşıma yakından bakalım.
MAHA nedir?
Amerika Birleşik Devletleri’nde halk sağlığını iyileştirmeye yönelik bir kampanya veya hareket olarak özetlenebilir. Bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlıklarını desteklemek için toplumsal farkındalık yaratmayı, sağlıklı yaşam biçimlerini teşvik etmeyi ve sağlık hizmetlerine erişimi artırmayı hedefliyor.
Trump, önceki başkanlığı döneminde sağlık hizmetleri, ilaç fiyatları ve sağlık sigortası konularında belirli adımlar atmıştı.
2010’da yürürlüğe giren Affordable Care Act’ın (ACA) bireysel sigorta zorunluluğunu kaldırdı, ayrıca kısa vadeli sağlık planlarının süresini uzatarak, daha ucuz ancak kapsamı sınırlı sigorta seçeneklerinin sunulmasını sağlamıştı.
Ayrıca ilaç fiyatlarının düşürülmesi için bir yasa imzalamış ve bazı ilaçların Kanada’dan ithalatına olanak tanıyan düzenlemeler yapmıştı. Sağlık hizmetlerinde fiyat şeffaflığını artırmak amacıyla hastanelerin ve sigorta şirketlerinin fiyatlarını kamuoyuna açıklamalarını zorunlu kılmıştı.
Elbette bu politikaların etkileri ve etkinliği bu yazının dışında. Konumuz Amerika bu işi ne kadar ciddiye alacak ve sonuçları nasıl olacak anlamaya çalışmak.
Dr. Mehmet Öz’ün de kampanya dahilinde sağlık söylemleri oluyor. Bu yeni yaklaşımı ilgiyle izliyoruz.
Sağlık sisteminin başına getirilmesi beklenen Robert F. Kennedy Junior da özellikle gıda katkı maddeleri ve çevresel toksinler gibi konularda endişeler getiriyor. Bunların daha sıkı denetlenmesini öneriyor.