Ayşegül Çoruhlu: Aralıklı açlık… Nedir, ne değildir?

Aralıklı açlık, aralıklı oruç veya ‘Intermittent Fasting’ olarak bildiğimiz, aslında tam da bilemediğimiz konu hakkında kafanızdaki tüm sorulara cevap vereceğim.

Eskiden yoktu, bu ‘Aralıklı Açlık’ nereden çıktı?

Olayın başlangıcı ‘az kalorili beslenen farelerle’ başladı. Günlük yedikleri toplam yiyeceğin miktarı azaltılan farelerin ömründe anlamlı bir uzama görüldü. Bu çalışmalar insanlara önerildi; daha az kalori ile beslenmenin insanların sağlığına iyi geldiği görüldü. Bu beslenmeye ‘calorie restriction diet’ dendi. Bu uygulamada toplamda az yiyordunuz ama tüm gün 24 saatte ne zaman yediğinize karışmıyorlardı. Zaten bunu ‘az az sık sık ye’ yaklaşımı takip etti. Az ve sık sık ye önerisi uzun zaman devam etti. Ancak bir süre sonra az ve sık yemek ile yemeğe keskin uzun aralar vermek uygulaması kıyaslandı. Kazanan, yemek yemeye ara vermek oldu. O yüzden buna aralıklı açlık dendi. Sık sık yemek yaklaşımı bitti, ara vermek başladı. Hikayenin geçmişi böyle.

Aralıklı açlıkta kaç saat aralık olmalı?

Aralıklı açlığın ilk günlerine dönersek, önerilen 12 saat açlık idi. Sonra bu süre uzatıldı ve daha iyi çalıştığı görüldü. Süre 16 saate çıktı. Yani 16 saat aç kalıp, 8 saatlik pencerede yiyebiliyordunuz. Ancak günün hangi saati olduğu bu yaklaşımda da vurgulanmamıştı. İnsanların kolayına geldiği için, onlar da bu aralıklı açlığı gündüze koydular. Akşam yemeğini istediği saatte yiyip, o saate 16 ekleyerek yapıyorlardı. Bu da çoğunlukla kahvaltıyı atlamaktan ibaret bir uygulamaydı.

Aralıklı açlığın yapıldığı saatlerin önemi var mı diye sorulunca, olaya yeni bir perspektif geldi.

Aralıklı açlığı hangi saatler arasında yapmak lazım?

Çok çok önemi var. Aralıklı açlık önerilerinde gece 20’de yemek yiyip üzerine 16 saat aç kalmak için ertesi gün kahvaltıyı atlamak gerekiyordu. Fakat çoğu kişinin eskiden beri en bilinen huyu bu değil mi? Çoğu insan kahvaltı etmez. Zaten gecenin 9’unda bitmiş yemekten sonra kim hemen acıkır ki? Dolayısıyla aralıklı açlığı kahvaltıyı atlayarak uyguladığını sanan uygulayıcılar ve saat işine karışmayan hekimler, tekrar düşünmeye başladı. Uygulayanlar göbeklerini eritmekte zorlanıyor, gün boyu enerjik de olmuyorlardı. İşte bu anda devreye yeni bir yaklaşım girdi; bilim insanları aralığın ne zaman verileceğini incelemeye başladılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Dalda meyve kalmadı çiftçinin kanadı kırıldı

65 ilde zirai don afeti yaşandı. Etkilenen ürünlerin bir...

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Polat: Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizin zararı minimize edilecek

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, zirai dondan...

Faize para var çiftçilere yok

Destek olmadığı için üretime küsen çiftçi şimdi de don...

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ögel oldu

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine Prof. Dr....