Aylin Öney Tan: Yemeğin beşiği Akdeniz

Akdeniz’in etrafındaki ülkelerin yemek ekseninde kesişme noktası çok. Özyeğin Üniversitesi Gastronomi bölümü 7 Temmuz’da bu konuda önemli bir konferansa ev sahipliği yapacak. Yemek tarihi meraklıları kaçırmasın.

Medeniyetlerin beşiği Akdeniz’de yemeğin tarihi çok derinlikli bir konu. Tarih boyunca sayısız kültürün gelip geçtiği Akdeniz’in etrafındaki ülkelerin yemek ekseninde kesişme noktası çok. Savaşlar, fetihler, göçler kadar ticaret ve kültürel ilişkiler de bu hareketliliği etkilemiş. Amerika’nın keşfinden ve Afrika kıtasının etrafından yeni deniz yollarının açılması sonrasında Akdeniz havzasına yepyeni ürünler gelmiş, giderek hareketlenen ticaret sayesinde özellikle yemek konusunda Akdeniz ülkeleri arasında pek çok ortak nokta oluşmuş. Bu yemek ortaklığı sadece benzer bir iklim ve ortak bir denizi paylaşmaktan değil, egemen ülkelerin kültürel etkilerinin birbirlerine ister istemez yansımasından da kaynaklanıyor.

Yemeğin beşiği Akdeniz

Mısır Çarşısı’nın hikâyesi

Çok gerilere gitmeye de gerek yok. Akdeniz havzasında 1492’den 1923 yılına kadar olan süreçte yaşananlar bile akıllara durgunluk verici. 1492 tarihi kritik bir tarih, çünkü Amerika’nın keşfi bu tarihte gerçekleşmiş. 1923 yıl ise Lozan anlaşması ve mübadele sürecinin başlangıç tarihi. Amerika’nın keşfiyle Avrupa kıtasına gelecek olan, çoğu da Akdeniz etrafında yaygınlaşacak olan domates, biber, fasulye, mısır gibi ürünler bu tarihin sonrasında mutfaklara girdi. Günümüzde domates olmadan Akdeniz mutfaklarını düşünmek neredeyse imkânsız. Daha çok Avrupa ülkelerinde temel gıda haline gelen patates bile bugün Girit, Kıbrıs gibi Akdeniz adalarında çok seviliyor, hatta toprak kalitesi nedeniyle en güzel patatesler buralarda yetişiyor. Bize de pek çok lezzet deniz yoluyla gelmiş. Haliç kıyılarına yaklaşan her şeyin Mısır’dan geldiği düşünüldüğünden ilk adı Yeni Çarşı olan baharat çarşısına Mısır Çarşısı demişiz, aslen Amerika’dan Akdeniz’e gelen mısıra Mısır’dan geldiğini sanıp dane-i Mısr demişiz. Bildiğimiz mısır ile ülke Mısır bu Akdeniz ticaret bağı yüzünden böyle adlandırılmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...