Aykut Gül: İklim Kanunu; tartışmaların odağında

İklim Kanunu TBMM’den geçerken, top­lum olarak konunun özünü tartışmak ye­rine sosyal medyanın keskin kutuplaşma ba­taklığına battık.

Hâlâ iklim inkârcıları olsa da bilimsel ve­rilerin ötesinde her yıl daha yoğun bir şekil­de iklim değişikliğini derinden yaşıyoruz.

Ortak zemin arayışı

İklim düzenlemeleri, sorunun kayna­ğı olan gelişmiş ülkelerden geliyor ve Batı, bugünkü refahını sağlayan yüksek karbon emisyonunun faturasını, bu problemin olu­şumunda en az katkısı olan ülkelere yıkma­ya çalışıyor!

Evet, ABD ve Çin toplam karbon emisyo­nunun yüzde 45’inden sorumlular ve bu ko­nuda geri adım atmıyorlar. Bilakis Trump ile ABD giderek daha fazla fosil yakıta yöneli­yor. Çin’in ekonomisi büyük ölçüde fosil ya­kıta dayalı ve büyümeleri için bundan asla taviz vermiyorlar.

Peki neden Türkiye, yüzde 1,1 oranındaki emisyon payıyla “kraldan çok kralcı” dam­gası yiyor? Gelin, asıl çarpıcı noktayı aça­lım: Küresel sistemi değiştirebilmek için güçlü olmak zorundasınız. Örneğin, Cum­hurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” söylemi son derece haklı ve isabetli olmak­la birlikte BM yapısını değiştirebilmek için daha güçlü olmalısınız. O nedenle, güçle­ninceye kadar, onların koydukları kuralla­rı, kendimize uyumlu hale getirerek fırsata dönüştürmek de mümkün.

Neden bu düzenlemeye ihtiyaç var?

AB ülkeleri, iklim değişikliği konusunda en kararlı ve bu konuda mevzuat açısından bir hayli ilerlemiş olan ülkeler. Avrupa İk­lim Yasası ve Avrupa Yeşil Mutabakatı yü­rürlükte. Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile emisyon azaltımı hedefine çok­tan odaklanmışlar.

2026 yılında SKDM’yi yürürlüğe koyacak olan AB’nin bu kararı bizi doğrudan etkileye­cek. 2024 yılı verilerine göre AB’ye 99,4 mil­yar dolar ihracatımız ve 232 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Yani toplam ihracatı­mızın yüzde 42’si AB ülkeleri ile. Eğer kar­bon piyasasına yönelik bir düzenleme yap­mazsanız, AB’ye ihracatınızda önemli bir karbon vergisi yükü ile karşılaşabileceksiniz.

İklim Kanunu konusundaki eleştirilerin ve dezenformasyonun çoğu tarım ve gıda alanında. Ancak başta da söylediğimiz gibi, süreci fırsata çevirmek de mümkün.

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İklim değişikliği: Avrupa’da bir haftada aşırı sıcaklardan 2 bin 300 kişi öldü

İklim değişikliği son haftalarda Avrupa’daki ölümleri üç kat artırdı....

Rekabet Kurulu’ndan “Ferrero” açıklaması!

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, mahkemenin Ferrero’ya ilişkin soruşturmanın sonlandırılmasına...

Meteoroloji uzmanı açıkladı: Sıcak hava dalgası ne kadar sürecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Özdemirci, ülke genelinde...

Dev rakı ve viski grubuna zam

Mey Diageo grubundaki rakı, viski, votka, tekila, cin ve...