Avrupa Komisyonu, 147 bal örneğinde çeşitli şeker şuruplarının katılmasıyla tağşiş yapılmış olabileceğini belirledi.
Avrupa’da satış sunulan balların güvenilirliğini belirlemek için bir çalışma yürüten Avrupa Komisyonu, analiz edilen örneklerin %46’sında “tağşiş şüphesi” bulunduğunu açıkladı.
“Kovandan” adı verilen, ballarda şeker eklenerek hile yapılıp yapılmadığına yönelik olarak Avrupa Birliği genelinde yürütülen araştırmanın sonuçları, Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde yayınlandı. Analizin yapılabilmesi için 20 farklı ülkeden ithal edilen 320 parti bal ürünü, Kasım 2021 ile Şubat 2022 tarihleri arasında rastgele bir sırada incelendi.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nde (JRC) analiz edilen bal örneklerinden 147’sinde, yani toplamda analiz edilen örneklerin %46’sında, tağşiş şüphesi bulunduğu belirlendi.
Tağşiş şüphesi bulunan bal örneklerinin sayısı arttı!
Bu sonuçlar, analiz edilen örneklerin, “ballara gıda katkı maddesi dahil olmak üzere hiçbir gıda bileşeni ilave edilemez ve bal dışında başka bir katkı yapılamaz” şeklinde bir ifade içeren AB Bal Direktifi’nin genel hükümleri ile uyumlu olmadığını gösteriyor.
Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, gerekli şartları sağlamayan bal örneklerinin oranının 2015-17 döneminde %14 olduğunu ifade ederek, yeni çalışmadaki oranın yüksek olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’den Avrupa’ya giden ürünlerde “tağşiş şüphesi” yüksek
Tağşiş şüphesi tespit edilen ürünlerin %74’ünün Çin’den geldiğini ifade eden Avrupa Komisyonu, şüpheli örnek oranının en yüksek olduğu ülkenin ise Türkiye olduğunu, Türkiye’den ithal edilen ballardaki şüpheli numune oranının %93 olarak belirlendiğini aktardı.
Öte yandan İngiltere’den gelen balların %100’ünde “tağşiş şüphesine” rastlandı. Bu konuya ilişkin bir bilgi paylaşan Avrupa Komisyonu, durumun diğer ülkelerde üretilen ve AB’ye ihraç edilmeden önce İngiltere’de farklı bileşimlerde karıştırılan ballardan kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.
Çalışmada, bal üreticilerinin %57’sinin, harici şeker ile tağşiş yapılmış olma şüphesi taşıyan örnekler ihraç ettiğini, işletmecilerin %60’ının en az bir şüpheli konsinye ithal ettiğini ortaya çıkardı.