Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak 2023’te altı aylık enflasyon farkı yüzde 15,39 olunca emekli aylıklarına yüzde 15 dolayında bir refah payı artışı yaptı ve toplamda yüzde 30’luk bir zam verilmiş oldu. Şimdi ise yüzde 19,77’lik enflasyon farkına yüzde 5,33’lük bir refah payı artışıyla emekli aylıklarına yüzde 25’lik bir zam yapıldı. Altı ay önce refah payı yüzde 15, şimdi neden yüzde 5, NEDEN?
Emekli aylıklarına Temmuz 2023’ten geçerli olmak üzere yüzde 25 oranında zam yapılmasını öngören torba yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Emekli zammını da içeren bu torba yasa teklifi, önümüzdeki günlerde Meclis genel kurulunda görüşülüp kanunlaşacak.
Yasa teklifinde, 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığında herhangi bir artış yapılmıyor. Emeklinin “kök aylığı” 6 bin liranın altında ise, bu emekliler yine 7 bin 500 TL’lik aylık almaya devam edecekler. Kök maaşı, 6 bin TL’nin altında olanlara Hazine katkısıyla aylıkları 7 bin 500 TL’yi yükseltiliyor. Bu durumda olan emeklilerin sayısı, 10 milyon civarında bulunuyor. Yani emeklilerin üçte ikisi bu durumda.
En düşük emekli aylığı, Ocak 2023’te 5 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı, ancak tepkiler ve Mayıs seçimleri nedeniyle bu rakam ara bir zamla 7 bin 500’leye yükseltilmişti. Şimdi ise herhangi bir artış yapılmıyor.
Kök maaşı, 6 bin TL’nin üzerinde olanlara ise, yeni yasa teklifiyle yüzde 25’lik bir zam yapılacak, bu rakam da emekli aylıklarını fazla yükseltmiyor. Emeklilerin büyük bir çoğunluğu 11 bin 402 TL’lik asgari ücretin de altında bir aylık almaya devam edecekler.
REFAH PAYI ALDATMACASI
Emeklilere yılbaşı ve temmuz ayında enflasyon farkı oranında bir zam yapılırken refah payı adı altında da bir ek ödeme ilave ediliyor. Memur ve memur emeklileri için son altı aylık enflasyon farkı, yüzde 17,55 olurken SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bu oran yüzde 19,77 olarak hesaplandı. Kuşkusuz bu rakamlar, TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) hiç de gerçekçi olmayan, çarşı/pazara uymayan rakamlarıydı.