Aslı Dede: İklim krizi ve ekolojik okuryazarlık

Dünyamız üç büyük sorun yaşıyor. 1. Aşı­rı yoksulluk 2. Eşitsizlik ve adaletsiz­lik 3. Küresel iklim değişikliği. Bu sorunları 2030 yılına kadar çözmek için 2015 yılında Birleşmiş Milletler 17 Küresel Amaç üzerin­de uzlaştı. Bu amaçlardan biri olan “İklim Eylemi” tüm ülkeleri, şirketleri, yerel yöne­timleri, eğitim kurumlarını, STK’ları ve bi­reyleri “iklim değişikliği ve etkileri ile mü­cadele için acilen eyleme geçmeye” çağırdı.

Eyleme geçmek için önce konunun iyice kavranması gerekiyor. İşte bu nedenle alt amaçlardan biri “iklim değişikliğiyle müca­dele için bilgi ve kapasitenin geliştirilmesi” olarak belirlenmişti.

Türkiye’de toplum iklim krizinin ne kadar farkında?

Türkiye İklim Krizi Algısı Araştırması 2024

Yuvam Dünya Derneği Türkiye İklim Kri­zi Algısı Araştırması 2024 sonuçlarına gö­re, Türkiye iklim krizinin farkında. Konda iş birliği, Innovance desteği ile gerçekleşti­rilen araştırmada toplumun iklim değişikli­ği bilgi seviyesi, görüşleri ve davranışları in­celendi.

Toplum “iklim krizi” denildiğinde ne an­lıyor? Sebepleri ve olası sonuçları hak­kında neler biliyor? Yaşamsal sorunları­mız ile ikim krizinin bağlantısını ne kadar kurabiliyor?

Derneğin Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver şunları söylüyor: “Araştırma sonuçlarına göre hava kirliliği, orman yangını, sel, kuraklık gibi afetlerin iklim krizi ile yüksek oranda ilişkilendiril­diğini, ancak biyoçeşitlilik kaybı, salgın has­talıklar, su ve gıdaya erişimin zorlaşması ve göç konularının geride kaldığını görüyoruz. Bu da gezegensel sağlık kapsamındaki kav­ram, değer ve ilişkilerin toplumda henüz ye­terince karşılık bulmadığına işaret ediyor.”

Araştırmaya göre iklim krizi algısı artıyor ancak derneğin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz diyor ki: Başarıyı kendi­mize bağlamaktansa doğaya bağlamak çok daha akılcı bir tutum olur. Çünkü doğa bi­ze, iklimi değiştirerek nelere sebep olduğu­muzu daha sert biçimde anlatmaya başladı. Bu kadar ciddi işaretler karşısında bile ‘ik­lim hep böyleydi, değişen bir şey yok’ diye­bilmek artık oldukça güç.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...