Aracıları Kaldıran Ücretsiz Tarım ve Hayvancılık Platformu Komşubostan

Covid-19 ile ‘normal’ algımız ciddi bir hasar gördü. Pandemi öncesinde neredeyse tabu olarak görülen gıdanın online alışverişi konusunda Türk halkının tercihi değişti. Buna bağlı olarak online gıda alışverişlerinde ön görülemeyen bir artış yaşandı. Gıda ürünlerinin internet üzerinden sipariş edilmesi, tarım ve hayvancılık sektöründe gündemi on yıllardır meşgul eden aracılar konusunu farklı bir bağlamda tekrar gündeme getirdi. Online siparişlerde üreticinin sistem ve platform sağlayıcısı aracılara ödedikleri maliyetler devam ederken tüketici yine bu maliyetlere katlanmak durumunda kaldı. Öte taraftan aracılar olmadan alışveriş yapmak isteyen birçok kişi ise üretici ile tüketicinin direkt buluşmasının online ortamda mümkün olabileceğinin farkına vardı.

Tüm bunlar yaşanırken bir grup girişimci tarım ve hayvancılıkta aracıları kaldırarak üreticiler ile tüketicileri bir araya getirecek bir platform oluşturdu. 14 Mayıs 2020 Dünya Çiftçi Günü’nde yayına başlayan Komsubostan.com ile Türkiye’nin dört bir tarafındaki üreticilerin profillerini ziyaret eden tüketiciler ise taze, uygun fiyatlı ve güvenilir buldukları ürünleri bizzat ürün sahibi ile iletişime geçerek aracısız sipariş edebilmekte.

Komşubostan.com ‘’Tarlada 1.5 TL ye mal edilen bir kilo sebze markette nasıl 7 TL’de satılıyor?’’ tarzı çok temel bir soruya cevap arayan idealist girişimciler tarafından oluşturuldu. Yurtiçi ve yurtdışı eğitim ile çalışma deneyimlerinin üstüne Yazar ve Bilici ailelerinden gelen üreticilik mirasını koyan girişimciler pandeminin etkisinin en yoğun hissedildiği dönemde platformlarını hayata geçirdi. Üreticilerin desteği ve tüketicilerin inancıyla günbegün büyüyen platforma 1 ay içinde 60’a yakın üreticinin kaydoldu. Platformda kooperatifler, küçük aile işletmeleri ile ürünleri market raflarında görülen köklü üreticiler var. Üretici olarak listelenmenin tamamen ücretsiz olduğu Komsubostan.com’a yaklaşık 3 dakikada tamamlanabilen üretici kayıt formunu doldurarak dahil olabiliyorsunuz. Kayıt esnasında üreticin iletişim bilgileri (adres, telefon, internet sitesi, instagram adresi), üretim metotları (organik, iyi tarım v.b.) ve kargo gönderim tercihleri istenirken üreticilerden kredi kartı veya hesap numarası gibi hiçbir hassas bilgi talep edilmiyor.

Bitkisel ürünler, işlenmiş gıda, kuru gıda, arıcılık ürünleri, hayvancılık ürünleri ve tarımsal girdiler gibi ana kategoriler altında 100’den fazla alt kategori sunan Komsubostan.com, üreticinin emeğine saygı gösterirken sürdürülebilir tarıma dönük uygulamaların da destekçisi. Platformun kurucularının hedefi Anadolu’da bin yıllardır var olan küçük ölçekli tarımsal üretimin gelecek nesillere taşınmasına destek olmak. Teknolojik gelişmelerin hızlandığı çağımızda üreticilerin yarınlara umutla bakabilmesine yardımcı olmak maksadıyla, Komsubostan.com kurucuları ilerleyen dönemlerde üreticilere yönelik eğitim faaliyetlerine yoğunlaşmayı hedefliyor.

Tarım ve hayvancılıkta kadının rolünün önemini vurgulayan Komsubostan.com ekibi, platforma kayıtlı üreticilerin önemli bir kısmının kadın kooperatifleri ile kadınlar tarafından yönetilen küçük aile işletmeleri olduğunu belirtiyor. Komsubostan.com ekibinin, üretici kadınların teknoloji ile uyum içinde çalışmalarına yardımcı olmak, üretimlerini desteklemek ve ürünleri ile ilgili odaklı pazarlama stratejileri geliştirmek için katılımın gönüllülük esasına dayalı olacağı il bazlı üretici destek gruplarının oluşturulması gibi fikirleri de var.

Günbegün büyüyen Komsubostan.com kurucularının takip ettiği 5 temel ilke aracısız olma, komisyonsuz hizmet, sürdürülebilirlik ve kırsal kalkınma, teknoloji odaklılık ve kapsayıcılık. Komsubostan.com aracıları kaldırma noktasında adım atmakla kalmıyor aynı zamanda Türkiye’deki üretimin güçlenmesini, üreticilerin desteklenmesini ve üretici kadın iş birliklerini hedefliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...