Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketleme ve tüketici bilgilendirme yönetmeliğini güncelledi. Yeni düzenlemelerle birlikte, vejetaryen ve vegan ürünlerin reklamı, tanıtımı ve sunumunda dikkat edilmesi gereken kurallar netleşti. Bu kapsamda, bitkisel ürünlerin etiketlerinde hayvansal gıda ifadeleri kullanılmayacak, vejetaryen ve vegan seçenekler menülerde açıkça belirtilerek tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanacak. Gıda işletmecileri, 2026 yılına kadar bu yeni kurallara uymak zorunda.
Gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara yönelik kılavuz güncellenirken, kılavuzda gıda etiketi, tanıtımı ve sunumunda “vejetaryen/vegan” kavramlarının kullanımına ilişkin düzenlemeler dikkati çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni düzenlemeler doğrultusunda gıda işletmelerinin uyması gereken kuralları içeren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu”nu güncelledi.
Kılavuzda, gıdaların etiketi, tanıtımı, sunumu ve reklamında kullanılan terim ve ifadelerle ilgili olarak, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve yanıltılmasını önlemek, gıda işletmecilerine yardımcı olmak ve kontrollerde yapılacak değerlendirmelerde uygulama birlikteliği amacıyla güncellemeye gidildi.
Bu kapsamda, gıdanın etiketlenmesi, gıdanın nitelikleri açısından yanıltıcı olmayacak. Gıdanın etiketinde yer alan marka, gıdanın adı, ifade, terim ve görseller, gıdanın özellikle doğası, kimliği, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi ve üretim metodu açısından başka bir ürün grubunu çağrıştırmayacak. Örneğin, margarin etiketlerinde tereyağını çağrıştıracak şekilde süt, yayık, kova, güğüm gibi görseller kullanılamayacak. Zeytinyağı hariç bitkisel yağlarda, zeytinyağını çağrıştıracak zeytin veya zeytin ağacı görseline veya “zeytinyağı tadında/lezzetinde” gibi ifadelere yer verilemeyecek.