Avrupa Birliği’nin (AB) on yıla yakın bir süredir Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar elbette sadece çiftçileri vurmadı; topyekûn Avrupa ekonomisini kelimenin tam anlamıyla felç etti. Hem sanayi üretimini hem de sıradan halkın tüm kesimlerini etkiledi. Bugün Avrupalı çiftçilerin isyanını konuştuğumuz için yazımızın başlığını böyle attık.
Neredeyse bir aydır Avrupa’nın çiftçileri traktörleri, tarım araç ve makineleriyle alanlarda. Önce Almanya sonra Fransa ve diğer AB ülkeleri. On gün boyunca Fransız çiftçileri başta Paris ve Lyon olmak üzere tüm büyük şehirlerin girişlerinde otoyolları traktörleriyle işgal ederek ulaşıma kapattılar. Kamu binalarının önüne saman ve araba lastikleri yığdılar, yer yer ateşe verdiler. Brüksel’de yapılan AB Zirvesi çiftçilerin istilasına uğradı.
Avrupalı çiftçilerin isyanı ile ilgili, Türkiye’de en anlamlı manşeti Aydınlık gazetesi attı: “Avrupalı çiftçinin Ukrayna’ya destek isyanı”. Çiftçilerin sorunlarının birçok nedeni var ama en önemlisi AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna’ya verdiği destektir. Çiftçilerin eylemlerinin dorukta olduğu geçen hafta AB Ukrayna’ya 50 milyarlık yardımı kabul etti.
AVRUPALI ÜRETİCİLERİ RUSYA PAZARINI KAYBETTİ
Başını ABD’nin çektiği Batı ülkeleri, 2014 yılından bu yana Ukrayna krizinden dolayı Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamakta. Rusya da buna karşılık Avrupa ürünlerinin Rusya’ya girişini yasaklamıştı. Bunun üzerine Avrupalı üreticileri Rusya pazarındaki pozisyonlarını kaybetmişlerdi. Rusya, Avrupa tarım ürünlerinin birinci ithalatçısıydı. Almanya ve İspanya da var bu ülkeler içinde ama özellikle Fransız tarım ürünlerinin baş alıcısı Rusya’ydı. Rusya’nın Avrupa’nın et ve süt ürünlerine koyduğu ambargo özellikle Fransız çiftçisini vurmuştu.