Yarım asır önce Ankara, Bilecik, Kütahya gibi yakın illerde “simit satanlar” başlıktaki tekerlemeyi söylerdi…
-Eskişehir unundan yeni çıktı fırından!
Yüzyılın başında Eskişehir toprakları “Kıraç”tı! Bu topraklara Atatürk’ün Ziraat Mühendisi Ali Numan bey hayat verdi. Atatürk’te ona “Kıraç” soyadını verdi. Türkiye’nin yetiştirdiği önemli sanayiciler İnan ve Can Kıraç’ın babasıdır. İnan Kıraç, Eskişehir’in “Kıraç” topraklarında doğdu!
Ali Numan beyin çabaları ile Eskişehir’de yetiştirilen buğday değerli hale geldi.
Yasin Çakır 100 yaşında
100 yıl önce Eskişehir Sanayisini Kiremit ve un Fabrikaları oluşturuyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında Eskişehir’de 3 tane Un Fabrikası vardı…
Kanatlı, Yasin Çakır ve Gamgamlar…
Kanatlı Ailesi, Eti’yi kurdu. Gamgamlar İstanbul’da Motor Fabrikası kurdu. Yasin Çakır Un fabrikası tek kaldı ve 100 yıldır faaliyetini sürdürüyor. 1925 yılında kurulan Fabrika 100. Yılını kutluyor.
Selim Öğütür, yarım asırdan bu yana fabrikanın yönetiminde yer alıyor. Rıfat Çıkılıoğlu’nun, yönetim kurulu başkanlığını bırakmasının ardından görevi devraldı ve günümüze kadar sürdürüyor…
Eskişehir’de bilinen tanınan, sevilen bir sanayici, Selim Öğütür. Uzun yıllar boyunca Ticaret Borsası başkanlığını yaptı ve 90’lı yıllarda TOBB’da Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu.
Kimseyi icraya vermeyiz ödeyemiyorsa siler geçeriz
Fabrika Organize Sanayi Bölgesi’nde olsa da Selim Öğütür uzun yıllardır Çarşı’nın merkezinde bulunan ofiste kalmayı tercih ediyor. Kendisine şu soruyu yönelttim.
-Dile kolay şirketiniz 100 yaşında ve siz 50 yılı aşkındır iş hayatının içindesiniz. Bu başarınızın sırrı nedir?
-Biz her zaman için müşterilerimize olan vefa duygularımızla hareket ederiz. Örneğin bizden devamlı alış veriş eden tüccarlarımıza piyasadaki en ucuz fiyat neyse, bizde o fiyattan veririz. Bir söz verdiysek muhakkak yerine getiririz. Birde aile büyüklerimizden şunu gördük. Biz kimseyi icraya vermekten hoşlanmayız. Ödeyemiyorsa siler geçeriz…