Alarko Tarım’dan Türkiye’nin tek çatı altında en büyük modern serası

Alarko Tarım Grubu, Türkiye’nin tek çatı altında kurulu en büyük modern serasının açılışını Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit N. Yıldız, “Stratejik sektör olarak belirlediğimiz tarımda ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Seracılıktan niş gübreye, tohum ıslahından gıda sanayiine kadar 360 derece yer alma hedefiyle ilerlediğimiz tarım alanına son iki yılda yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yaptık. 2024 sonunda 1200 dekarı aşan örtü altı işletme büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük modern sera yatırımcısı konumuna ulaştık. Bugün de ülkemizin tek çatı altındaki en büyük serasını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en büyük 10 modern sera işletmecisinden biri olmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Tarımda değer zincirinin her alanında yer alma vizyonuyla önemli yatırımlara imza atan Alarko Tarım Grubu, örtü altı üretim faaliyetlerini üstlenen Alsera şirketi bünyesinde Türkiye’nin tek çatı altında en büyük jeotermal modern serasının açılışını gerçekleştirdi. Afyonkarahisar Merkez ilçesinde hayata geçirilen modern sera, 180 dekar net kapalı alanıyla Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da jeotermal kaynakla ısıtılan en büyük sera alanları arasında yer alıyor.

Açılış töreninde konuşan Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit N. Yıldız, 2023 yılında stratejik sektör olarak belirledikleri tarımda ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: “Tarım alanında seracılıktan niş gübreye, tohum ıslahından gıda sanayiine kadar 360 derece yer alma hedefiyle ilerliyoruz. Şimdiye dek hayata geçirdiğimiz örnek yatırımlarımızla sektörümüze yeni bir soluk kazandırdığımıza inanıyoruz. Tarım Grubumuzun amiral şirketi olan Alsera ise 2024 sonunda 1200 dekarı aşan örtü altı işletme büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük modern sera yatırımcısı konumuna ulaştı. Bugün de ülkemizin tek çatı altındaki en büyük serasını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye ve Kazakistan’da toplam 10 bin dekar modern sera alanına ulaşmak ve dünyada yaş meyve sebze sektöründe ilk 10 içinde yer almak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Tarıma 2 yılda 300 milyon dolar yatırım

Tarım Grubu çatısı altında Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir’de faaliyet gösteren Alsera, bu açılışla birlikte toplam modern sera sayısını 20’ye çıkardı. Alarko’nun Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan’ın Çimkent şehrinde gerçekleştireceği 2 bin dekar arazi üzerindeki sera projesinin 400 dekarlık ilk etabının inşaatı da geçen yıl başladı.

Artan dünya nüfusu ve yaşanan iklim krizi nedeniyle sürdürülebilir kalkınmanın en önemli anahtarlarından biri haline gelen tarım sektörüne son iki yılda yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Ümit N. Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Jeotermal enerjiyle döngüsel şekilde ısıttığımız ve dijital tarım teknolojileriyle donattığımız seralarımızda, geleceğin güvenli gıdasını üretiyoruz. “Sıfır kalıntı” belgesine sahip mahsulümüzü hem yerel tüketicilerimize sunuyor hem de başta Avrupa bölgesi olmak üzere 32 ülkeye ihraç ediyoruz. Tarım alanında iyi ve sürdürülebilir gıdaya güvenli erişimi artırırken, kadın istihdamını ve sektörel etkimizi her yıl daha da ileri taşımak ana rotamız olmaya devam edecek.”

5 milyon dolar ihracat potansiyeli

*Yüzde 85 kadın çalışan oranına sahip projenin yılda 7.000 ton kalıntısız domates üretimi ve 4.000 ton ihracat potansiyeliyle bölge ekonomisine yılda 5 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor.

*Türkiye’de toplam 5.000 dekar örtü altı işletme kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Alsera’nın Türkiye’deki tüm seraları, yenilenebilir jeotermal kaynakla ısınıyor.

*Alarko’nun sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda çevreci uygulamalar ve dijital tarım teknolojileri ile desteklenen sera, 4 bin ton kapasiteli yağmur suyu dönüşüm sistemi sayesinde örtü altı üretimde sürdürülebilirliği en üst düzeye taşıyor. Otonom ürün toplama araçları ile iş verimliliğinin artırılmasının da hedeflendiği bu serada kaynak kullanımında tasarruf oranı yüzde 70’i aşıyor.

*Serada doğayla uyumlu yöntemlerle üretilen ve AB akrediteli bağımsız laboratuvarlar tarafından “sıfır kalıntı” ile belgelenen domatesler, başta İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika olmak üzere toplam 32 ülkeye ihraç ediliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

 Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi...

Çiftçiler soğanları dökerek eylem yaptı: ‘Bizi terörist ilan ediyorsunuz, üreticiyiz’

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde patates ve soğan üreticileri, dün soğanları...

Gıda fiyatlarında dünya ile makas iyice açıldı

Naki BAKIR Yaklaşık iki yıldır uygu­lanmakta olan sıkı pa­ra esaslı...