Tarım Orman Bakanlığı AMS mücadelesi için nihayetinde en doğru netice alınabilecek kararı alarak Doğu Akdeniz bölgesindeki tüm vilayetler için AMS mücadelesi kordinatörü atayarak tüm karar aşamasındaki bürokratik engelleri ortadan kaldırarak hızlı acil karar alınarak tatbikata geçmesini sağladı. Kordinatör olarak görevlendirilen sayın Ahmet Güneş’e başarılar dilerken, bu değerli karara emeğe geçenlere teşekkür ederken Batı Akdeniz ve Ege içinde aynı organizasyonu bekliyoruz.
Bugün için AMS ile mücadelede canlının hayat döngüsünün safhalarına uygun ayrı ayrı metotlar ile yapmak gerekmektedir. 1.- Ucan ile : Gıda teminini sağladığı fermente olmuş kayvansa atıklar, kümesler, evsel atıkların döküldüğü v.s yerlerin her yedi günde bir toz Malatyon ile ilaçlanması . 2.-Yumurta ve Larvası ile: Ağaç üstü kalmış veya yere dökülmüşlerin toplatılarak siyah kalın poşetlere doldurularak güneş altında bekletilmesi ki torba içi sıcaklığı 60 dereceyi geçeceğinden dağlama metodu ile imhası 3.- Pupa cikişi veya meyvedeki larvanın gelişmişinin meyveyi terk ettiği zaman: Ağaç iz düşümü gölgesini Toz Malatyon + Zezbedici ile hazırlanmış mahlül ile ilaçlamak sureti ile hem yere düşen larvayı kontrol altına almış oluyoruz hemde pupadan çıkan sinek uça bilme kabiliyetine gelinciye kar ağaç gölgesindeki zamanda ihtiyaç duyduğu gıdayı zehirli yem olarak vermiş olup uçmadan ölüyor.
Ağustos 15 inden itibareni bahçelere çeşitin renklenme ve olgunluk hassasiyetine göre çifçinin kendi tercihi olan kitle yakalama tuzaklarının asılması gerekmektedir. Ancak bildirilen kimyasal mücadele her 10 günde bir muntazam tekrarı gerekir. Ağaç taç altı ilaçlamaı şu an sadece enfekte olan parseller için geçerlidir yani ağaçta vuruklu meyvesi olmıyan parsellerde bu uygulamaya gerek yoktur taki 15 Agustosa kadar. 15 Agustostan sonra her parselde uygulamak gerekir.