Akbelen Ormanı’ndan sonra şimdi de Kozak Yaylası’nda doğayı katledecekler

Türkiye’nin en kaliteli doğal fıstık çamı ormanı, maden ve taşocakları tehdidi altında. Maden firması kapasitesini 5 kat artırmak istedi. Bakanlık onay verirse dinamitle patlatma yöntemiyle hammadde çıkartmak için 3 bin çamfıstığı ağacı kesilecek.

İzmir Bergama’da çamfıstığıyla ünlü Kozak Yaylası için tehlike çanları çalıyor. Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde 35 hektarlık alanda granit ocağı açarak faaliyetini sürdüren maden firması şimdi de kapasite artışını 5 kat artırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tekrar başvuru yaptı. Başvuru kabul edilirse granit ocağının ÇED alanı 35 hektardan 189 hektara çıkmış olacak. Ocağın kapasitesi ise yıllık 8 bin 100 tondan 297 bin tona çıkacak. Bakanlık, ÇED için kararını 29 Ağustos tarihinde verecek.

Eğer bakanlık granit ocağı kapasite artışına izin verirse hammadde çıkarmak için dinamitle patlatma yapacak. Yöre halkı ve çevreciler, patlatma sonrası tozların bölgede yoğun olacak üç bine yakın çamfıstığı ağacına ve içme sularına zarar vereceği görüşünde olurken, firmanın izin almaması için direneceklerini söyledi. Bölgede altı adet taş ve granit ocağı bulunurken, bölge halkı yıllardır doğanın korunması için hukuki mücadele veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...