“Aile Çiftçiliği, Aile İşletmeleri ve Kırsal Sunumlar Akademisi”

0
363

Günümüzde kırsal ekonominin döngüsü mal ekonomisidir. Kırsalda üretimin çekirdeği tarihten bu yana aile topluluklarıdır. Kırsalı da yenilikçi yönetişim anlayışı ile katma değerli ekonomiye geçiş sağlanmalı. Yitirilmekte olan aile çiftçiliği ve aile işletmeleri geri kazanılmalı.

Türkiye kırsalının onarımı ve yapılandırılması ancak yenilikçi yönetişim anlayışı ile gerçekleştirilebilir.

Bu anlayış kırsal yaşamın katma değerli ekonomiye geçişi, toprağın, suyun, havanın, floranın ve faunanın tarihsel coğrafyasında sürdürülebilir varoluşu için gerekli koşuldur.

Konu ülkemiz kırsalında sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapılanma sürecinin tasarımıdır. Bu tasarım küresel açılımlı, eğitim, öğrenim ve uygulamalı, kendisini örgütleyen, sürdürülebilir, ekonomik bağımsızlığı, bağımsız döngüsü olan aile çiftliklerine çatı görevini yükümlenecek, bölgesel ve yöresel Uygulamalı Öğrenim Merkezlerinin kurgulanması projesidir.

Böylece Türkiye Kırsalının yenilikçi yönetişim anlayışı ile katma değerli ekonomiye geçişi onarılacak ve takiben yapılandırılacaktır. Kırsalın değişimi nesnel oluşumlar manzumesi değildir, öznel ve özgün değerler kurulumudur. Kırsal varoluşlar, maddesinden öte konusu ve manası ile ele alınmalıdır; deneysellik, deneyimsellik, belgesellik, kavramsallık, bağlamsallık, süreçsellik, yerellik ve tarihsel coğrafyayı içermelidir. Tarihsel coğrafyalarında kimliğini bulacak olan yapılanmalar, içindekileri ve içerikleri ile bütüncül yönetişimle kurgulanmalı, yenilikçi yaratıcı süreçlerin bağlamında kimliklenmelidir. Yapılanmanın bağlamı nesnel ve öznel değerleri ile rekabet yarışından ayrışan, özgün değer önerileri ile evrensel boyutlar, standartlar taşımalıdır.

Tarih, insan toplumlarının üretici güçlerle tasavvur ve tasarım bütünselinde buluşmalarının gerçekliğidir. Tasavvurun ve tasarımın hem üreteni hem üretileni olan “üretici güçleri” dört bölüme ayıralım:

1- Teknik, toplumların, tarihin hangi evresinde olurlarsa olsunlar “verilene (doğaya-gezegenine)” karşın türünün varoluşu adına mücadelesindeki tüm teknik, alet edevat, usul, donanımlar,

2- Coğrafya, çevresel maddi ortamı, iklim, doğa, flora, faunadır,

3- Tarih, insanı içinden saran, dolduran manevi ortam, kültür, gelenek, görenekler,

4- Kolektif aksiyon, tekniği, tarihi, coğrafyayı işleyen güç, topluca-eylem, insana dayalı güç.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz