Altı günde 65 bin zeytin ağacının kesildiği Akbelen Ormanı kıyımının üzerinden bir yıl geçti. Başta İkizköylüler olmak üzere bölgede yaşayanlar bu büyük hayal kırıklığına rağmen nöbete, direnmeye devam ediyor. Çünkü vazgeçerlerse sıra insanlara gelecek.
Geçen yılın 24 Temmuz’unda kalabalık bir jandarma ekibi eşliğinde sabah 05.30’da Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’na girildi ve ağaç kesimine başlandı. Ve altı gün içinde yaklaşık 65 bin ağaç kesildi. O günlerde jandarma ve polisin TOMA ve biber gazıyla köylülere ve doğa aktivistlerine müdahalesi de epey konuşuldu. Gözaltına alınanlar oldu, para cezaları kesildi, birçok aktivist ve köylü defalarca soruşturma geçirdi.
Akbelen’in yok edilmesinin üzerinden geçen bir yılın sonunda ortalık epey sakin görünüyor. Her gün defalarca kez dinamit patlatılsa, geceleri iş makinelerinin palet seslerinden uyku mümkün olmasa da köylüler günlük yaşamlarına devam ediyorlar. Tabii, bir yandan şirketin her hamlesine karşı onlar da yeni bir hamle yapıyor, köylüleri organize ediyor, hatta civarda yaşayanları da bilgilendirerek dayanışmayı yaymaya çalışıyorlar.
8 köy tamamen yok oldu
Üzerinde durdukları noktalardan biri, maden sahasını işleten YK Enerji’nin (Yeniköy Kemerköy Termik Santrali) yeni hamlesi. Limak Holding ve IC İÇTAŞ Holding iştiraki olan şirket satın aldığı topraklardaki zeytin ağaçlarını, Ağustos 2021’deki büyük yangında zeytinlikleri yanan köylülere verme vaadiyle söktürmek istiyor. İkizköylüler ise Çamköy, Karacahisar gibi civar köylere giderek bunu duyuruyor ve “Birlik olalım” çağrısı yapıyor, “İkizköy giderse sıra diğer köylere gelir” diyorlar. Zaten ruhsatlı kömür alanı içinde bulunan 60 köyden 8’i tamamen, 15’i kısmen yok olmuş durumda. Direnişin simge kadınlarından, aynı zamanda İkizköy Mahallesi muhtarı Nejla Işık bunu bir “köyüme dokunma mücadelesi” olarak tanımlıyor. Köylüler de 2019’dan bu yana yaşadıkları acılara rağmen hâlâ umutlu olduklarını söylüyorlar. Çünkü mücadeleleri sayesinde pek çok kazanım da elde etmişler bugüne kadar. Mesela en büyük başarıları, maden için zeytinlerin kesilebilmesini öngören torba yasanın görüşmeleri için bir minibüs dolusu köylü ve aktivistle Ankara’da TBMM binasına gitmeleri ve ilgili maddenin geri çekilmesini sağlamaları köylülere göre. Çünkü bu madde kabul edilseydi yalnızca İkizköy’deki değil, tüm Türkiye’deki zeytinler kesilebilecekti.
İkizköylüler 20 Temmuz Cumartesi günü, direnişin üçüncü yılını kutlamak amacıyla maden sahası ruhsat alanı içinde bulunan İkizköy Karadam Mahallesi köy meydanında büyük bir buluşma gerçekleştirdi.
Akbelen direnişçileri tarafından sosyal medya üzerinden tüm Türkiye’ye çağrı yapıldı ve hem Muğla’nın birçok ilçesinden hem de İzmir, İstanbul, Balıkesir, Denizli, Manisa’nın da aralarında olduğu illerden araç kaldırılarak doğa savunucuları bir araya geldi. Ve tek bir zeytin kalana kadar mücadeleye devam edileceğinin mesajı verildi.