Adnan Şahin: Türk mutfağı için ortak aklın vakti gelmedi mi? Binlerce lezzetin ev sahibi ama değeri bilinmiyor…

Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip olan Türk mutfağı, en kıymetli üç mutfaktan biridir. Yemek sanatının her dalında zengin örnekler veren bu kıymetli mutfak ne yazık ki günümüz gastronomi çevrelerinde henüz hak ettiği değeri bulamadı.

Türk mutfağı için ortak aklın vakti gelmedi mi? Binlerce lezzetin ev sahibi ama değeri bilinmiyor…

Genel olarak toplumda çağdaş gastronominin durumu görecelidir. İnsanlar ne geleneksel yemeklerle ne üst tabaka yemekleriyle ne de sadece bir ülkenin özel bir yemeğiyle ilgilenir. Toplumun gastronomi ile yakından ilgilenen her bir ferdi, bu üç kesimle bağdaştırılan yemeklerin hepsiyle uygun yer, zaman ve mekânda ilgilenmektedir. Günümüzde herhangi bir gazete, televizyon ve bilhassa sosyal medyada hemen hemen her gün yiyecek ile içeceklerle ilgili haberlerin olması insanların yedikleri ve içtikleriyle her geçen gün daha ilgili olmaya başladıklarının bir kanıtıdır. Turistler bir bölgeyi kültürel amaçlı ziyaret ettiğinde aynı zamanda o bölgeye özgü yiyecekleri ve içecekleri de tatmak istemektedir. Bunun yanında son dönemlerde birçok turistin bölge tercihinde teme sebepler; o bölgeye özgü lezzetleri tatmak, yemek kültürünü tanımak, yiyeceklerin hazırlık ve üretim aşamalarını görmek olmuştur. Gastronomi turizmi, restoran ve otellerde turistler için yemeklerin hazırlanması yerine yerel yiyecek ve içeceklerle ilgili deneyim yaşamak amacıyla turistlerin seyahat etmesidir. Yemek, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şeklidir.

Türk mutfağı için ortak aklın vakti gelmedi mi? Binlerce lezzetin ev sahibi ama değeri bilinmiyor…

YEREL KÜLTÜRÜN PARÇASI

Kültür, gastronomi turizminin göz ardı edilemez önemli bir parçasıdır. Yemek sayesinde o bölgeye gelen turist aynı zamanda da şehrin tarihî ve kültürel özelliklerini de öğrendiği için bir kültür turisti hâline geliyor.
Gastronomi turizminin kökeni tarım, kültür ve turizmde yatmaktadır. Bu üç unsur, gastronomi turizminin bölgesel bir çekicilik ve deneyim olarak pazarlanıp konumlandırılmasına fırsat sağlamaktadır. Tarım ürünü sunmaktadır, turizm ise alt yapıyı ve hizmetleri sağlamaktadır. Bütün bu unsurlar gastronomi turizmi altında buluşmaktadır. Genel olarak ele alındığında gastronomi turizmi, turistler tarafından tüketilen yerel kültürün bir parçası. Bölgesel turizmin gelişmesinde önemli bir unsur, yerel tarım ve ekonomik gelişimdir. Rekabetçi bölgelerin pazarlanmasında ise turistler tarafından tüketilen ürün ve hizmetler büyük bir rol oynamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...