Adana, Hatay ve Mersin afet bölgesi ilan edilmeli

Çukurova bölgesinde etkili olan dondurucu soğuklar, tarım arazilerinde büyük ka­yıplara yol açtı. Özellikle sert çekirdekli meyveler ve sebzeler don nedeniyle ağır hasar gördü. Tarımsal üretimin ciddi şekil­de etkilendiğini belirten yetki­liler, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerin zararla­rının devlet tarafından karşı­lanması için acil destek çağrı­sında bulundu.

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Okan Öz­kaya, don olayının özellikle sert çekirdekli meyveler ve sebzeler üzerinde yıkıcı etkiler bıraktı­ğını belirtti. Ağaç uçlarındaki yanmaların gelecek sezonu da olumsuz etkileyeceğini vurgu­layan Özkaya, “Bu felaket sade­ce bu yılı değil, bir sonraki yı­lın ürünlerini de zarar gördü.

Anamur’dan Tarsus’a kadar ge­niş bir bölge bu don olayından olumsuz etkilendi” dedi. Mer­sin Ziraat Odası Başkanı Mu­sa Yılmaz da bölgede 50-60 bin dönümlük tarım arazisinin don nedeniyle zarar gördüğünü açıkladı. Gece saatlerinde ha­va sıcaklığının -14 ila -16 dere­ceye kadar düştüğünü belirten Yılmaz, özellikle sebze ve mey­ve üreticilerinin büyük kayıplar yaşadığını vurguladı.

“Çiftçimizin zararı karşılanmalı”

Tarım arazilerinde ciddi ka­yıpların yaşandığını belirten Tarsus Ziraat Odası Başka­nı Veyis Avcı ise, fidanların bi­le kuruma noktasına geldiği­ni ve milyonlarca ağacın telef olduğunu açıkladı. Çiftçilerin emeklerinin boşa gitme tehli­kesiyle karşı karşıya olduğu­nu vurgulayan Avcı, yetkilile­re çağrıda bulunarak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve çiftçilerin zararlarının karşı­lanmasını istedi.

2022’de benzer bir olayın ya­şandığını ancak soğumanın kı­sa sürdüğünü anımsatan Yüre­ğir Ziraat Odası Başkanı Meh­met Akın Doğan, bu yılki olayda 12 saat boyunca süren soğuk ha­vanın ürünlere ciddi zarar ver­diğini aktardı. Doğan, “Başta patates olmak üzere şeftali bah­çelerinin tamamı zarar gördü. Yumurtalık gibi denize yakın bölgelerde ekili karpuzlar kıs­men etkilenirken, narenciyede de kısmen zarar meydana geldi. Soğanda ise zarar yok denecek kadar az. Ancak marul, salata­lık ve kabak gibi ürünlerde ciddi kayıplar yaşandı. Yaş meyvenin tamamı zarar gördü” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai don narenciye kokusunu yok etti

Soğuk hava darboğazdaki üreticiyi etkiledi. Narenciye bahçeleri hayati seviyede...

TMO’dan Ocak ayında yüklü miktarda arpa alan kişi ve kuruluşlar köşeyi döndü!

TMO’dan tahsisin uygulanmadığı Aralık ve Ocak ayında yüklü miktarda...

İklim krizine karşı doğal bariyer: Yosun çiftlikleri

Yeni bir araştırma çiftliklerde üretilen yosunların sudaki kirleticileri emerek...

Sevinçte de kederde de ayran içtik

Türkiye’de ayran üretimi ve tüketimi her geçen yıl artış...