Adana’da, Ceyhan Nehri’nde telef olan binlerce balığın ölüm nedenleriyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Nehirde hala ölü balıkların yüzdüğü Ceyhan Nehri ile ilgili daha önce AOSB bir açıklama yapmış, nehirde ki balık ölümlerinin Organize Sanayi Bölgesi’nden kaynaklanmadığını bildirmişti. Şimdi de Adana İl Tarım Müdürlüğü ölümlerle ilgili bir bilgi notu yayınlayarak yapılan tahlillerin temiz çıktığını belirtiyor. Nehirde ki balık ölümlerinin 15 yıldan beri zaman zaman görüldüğünü vurgulayan Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, kurumlardan farklı farklı görüşlerin geldiğini ÇETKO olarak; hem AOSB’nin hem de İl Tarım Müdürlüğü’nün yaptırmış olduğu analiz raporlarını kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Bölükbaşı; “Raporlar temiz ama nehir kirli. Baktığımızda rapor farklı, fotoğraf farklı” dedi.
Adana’da, Ceyhan Nehri’nde telef olan binlerce balığın ölüm nedenleriyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Uzunluğu 509 km olan, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin 3 km Güneydoğusundaki Pınarbaşı Mevkii’nden doğan ve Elbistan’ın ortasından geçen Ceyhan Nehri, Çukurova’da geniş bir delta oluşturup Akdeniz’e dökülmektedir. Dolayısıyla 509 kilometrelik güzergâh boyunca her noktadan bu kirliliğin oluşma ihtimali olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili görüş bildiren Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, “kurumlardan farklı görüşler geliyor oysa bu sorun 15 yıldan beri sürüyor. Mevcut akut kirliliğin bir nebze dağılması için Aslantaş Barajı’ndan Ceyhan Nehrine acil olarak su bırakılması mevcut kirliliğin azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca Adana İl Tarım Müdürlüğü ve AOSB yaptırdıkları tahlillerin temiz çıktığını söylüyor. Biz ÇETKO olarak yapılmış olan tahlil sonuçlarının kamuoyuna detaylı bir şekilde açıklanmasını istiyoruz.” dedi.
ASLANTAŞ BARAJI’NDAN CEYHAN NEHRİNE ACİL OLARAK SU BIRAKILMALI
Ceyhan Nehri’nde telef olan binlerce balığın ölüm nedenleriyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Uzunluğu 509 km olan, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin 3 km Güneydoğusundaki Pınarbaşı Mevkii’nden doğan ve Elbistan’ın ortasından geçen Ceyhan Nehri, Çukurova’da geniş bir delta oluşturup Akdeniz’e dökülmektedir. Dolayısıyla 509 kilometrelik güzergâh boyunca her noktadan bu kirliliğin oluşma ihtimali olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili görüş bildiren Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, “kurumlardan farklı görüşler geliyor oysa bu sorun 15 yıldan beri sürüyor. Mevcut akut kirliliğin bir nebze dağılması için Aslantaş Barajı’ndan Ceyhan Nehrine acil olarak su bırakılması mevcut kirliliğin azalmasını sağlayacaktır. Nehirde su akışı hızlanacak ve mevcut zararlı atıkların nehire bıraktığı tahribatta düşüş olacaktır. Bu konuda yetkililerin acil olarak çözüm bulması gerekiyor. Aksi takdirde nehir çevresinde bulunan tarım arazileri de nehirden alınan sulama nedeniyle zarar görecektir. İl Tarım Müdürlüğü ve AOSB yaptırdıkları tahlillerin temiz çıktığını söylüyor. Biz ÇETKO olarak yapılmış olan tahlil sonuçlarının kamuoyuna detaylı bir şekilde açıklanmasını istiyoruz.” dedi.
BÖLGE HALKI SORUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLSÜN
Ceyhan Nehri’nin Yüreğir ilçesi sınırlarından geçtiği bölümünde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ceyhan Nehri’nde yaşanan binlerce balığının ölmesiyle ilgili çalışma başlattı. Ekipler nehrin birçok noktasından su örneği alarak laboratuvarda incelemeye aldı. İncelemeye alınan su örneklerinden sonuç beklenirken, bölge halkı da sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.
Balık ölümlerinin halk arasında büyük korku yarattığı, hem pis görüntü hem de pis koku nedeni ile vatandaşların büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Ahmet Kazanç; “Ceyhan nehrinde bizim de anlam veremediğimiz bir şekilde kirlilik oluşmaya başlamıştı. Zamanla bu kirlilik neticesinde balıklar sizlerin de görmüş olduğunuz üzere öldüler. Burada şuanda inanılmaz kötü bir görüntü ve ağır, pis bir koku bulunuyor. Ceyhan Nehrinin eski haline getirilmesini istiyoruz. Mahalleli olarak bu görüntüye çok üzülüyoruz, balıkların bu şekilde telef olmasına çok üzülüyoruz.” İfadelerini kullandı.
ŞEVKİN: “ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA”
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Yüreğir ilçesi bölümündeki Ceyhan Nehri’nde yaşanan kirliliği, balık ve arı ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sunan Şevkin, sorumluların bulunmasını, nehrin ıslah edilmesini, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Son olarak hangi işletmeden ya da ticari kuruluştan geldiği tespit edilemeyen kimyasal atığın yeterince arıtılmadan Ceyhan Nehri’ne dökülmesiyle bölgedeki binlerce balığın öldüğünün vatandaşların video görüntülerine yansıdığını kaydeden Şevkin, “Halk sağlığını da tehdit eden, yerleşim yerlerini kötü koku saran bu vahim tablonun takipçisi olunmalı ve gerekli önlemler derhal alınmalıdır. Nehre dökülen atık sadece Yüreğir ilçesini değil, Ceyhan ve deniz turizminin gözde ilçelerinden Yumurtalık’a kadar ulaşmıştır. Birçok hayvanın nehir suyundan içip zehirlendiği de öğrenilmiştir” diye konuştu.
AOSB: KIRMIZI ÇİZGİMİZ ÇEVRE
Ceyhan Nehri’nde yaşanan ve balık ölümlerine yol açan kirliliğin, bazı basın yayın organlarında, AOSB’den kaynaklandığına dair yayınlanan haberler nedeniyle AOSB yönetimi kamuoyuna açıklama yaptı. Bazı basın yayın kuruluşlarının hiçbir belgeye ya da resmi rapora dayanmaksızın sadece kanı ve gözlemlerle yaptıkları haber nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, “Kirlilik bölgemiz tesislerinden kaynaklanmadığı gibi konuyu ilgili mercilere ihbar eden AOSB Bölge Müdürlüğümüzdür. Katılımcılarımıza sürdürülebilir tüm üretim imkânlarını sunarken kırmızı çizgimiz çevrenin korunmasıdır. Bu kapsamda, çeşitli projeler hayata geçirmekte, yeşil alanlar ağaçlandırılmakta, her yıl tüm tesislerimizden periyodik aralıklarla atık su numuneleri alınarak, kirlilik oranlarını kayıt altında tutup, bir önceki yıla oranla azalan sanayi kuruluşlarımızı ödüllendirilmektedir. Bunun yanı sıra “Verimlilik ve Sürdürülebilirlik” yarışmaları ile AR-GE ve İnovasyon yarışmaları da düzenlenerek, katılımcılarımıza farkındalık oluşturulmaktadır.” denildi.
ADANA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN BİLGİ NOTU
Konuyla ilgili olarak Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Muhammet Ali Tekin imzalı bilgi notu yayınladı. Yayınlanan bilgi notu şu şekilde:
“Adana İli, Yüreğir İlçe sınırları içerisinden geçen Ceyhan Nehri üzerinde görülen balık ölümleri ile ilgili şikayetler üzerine Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne bağlı teknik personellerimizce 02.12.2022 tarihinde saat 12.00 civarında balık ölümlerinin görüldüğü bölgeye gidilmiş olup vatandaşlarla da görüşerek inceleme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde şikâyetlerin İlimiz Sarıçam ilçesi Acıdere OSB Mahallesi Zafer Caddesi No:8 adresinde Ertar Kimya Tarım Ürünleri ve Aletleri İmalat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited tarafından “Zirai ve Kimyasal İlaçların İmalatı” konusunda faaliyet gösteren firmada 28.11.2022 tarih ve saat 21.30 civarında yangın çıktığı ve yangını kontrol altına almak için soğutma çalışmalarının yapıldığı sırasında kullanılan su ve köpüğün yağmur suyu kanalına ve OSB atık su arıtma tesisine gelerek Ceyhan Nehrine karıştığı ve balık ölümlerinin bundan kaynaklı olabileceği ifade edilmiştir.
Bu kapsamda Yüreğir İlçesi Abdioğlu ve Yahşiler köyleri sınırları içerisinden geçen Ceyhan Nehri üzerinde görülen balık ölümleri ile ilgili balık ve su numuneleri analiz yaptırılmak üzere alınmış olup bölge halkı muhtar aracılığıyla uyarılmıştır.
İhbar gelir gelmez Tarım İl Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ekiplerince balık ölümleri ile ilgili 04.12.2022 tarihinde saat 13:00 civarında OSB’nin atık su deşarj noktasının üstünde kalan Misis köprü mevkiinde ve OSB’nin atık su deşarj noktasının altında kalan Vayvaylı Mahallesinde de balık ölümleri gözlemlenmiş olup, farklı noktalardan su ve balık numunesi alınmıştır. İl Müdürlüğümüzce olay yerinden alınan balık ve su numuneleri 05.12.2022 tarihinde zehirlenme şüphesiyle Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne analiz yapılmak üzere elden teslim edilmiştir. Ekiplerin yapmış olduğu saha analizlerinde özellikle kurak dönemlerin arkasından gelen yağışlı dönemlerde su parametrelerinin ani değişiminden dolayı balık ölümlerinin doğal olduğu düşünülmektedir.
Laboratuvarlardan gelen sonuçlarda da herhangi bir kimyasal bulguya rastlanılmamış ve balık ölümleri de tamamen durmuştur. Ayrıca Çevre Şehircilik müdürlüğü ekiplerince alınan numune sonuçlarında da herhangi bir kimyasal çıkmamıştır. Bilgilerinize arz ederim.”