Un faize bağlandı, ekmeğe zam yolda

Yeni ekonomi yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor ancak un regülasyonları dahi politika faizine bağlanmış durumda. Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından ekmeğin 10 liraya çıkabileceğini belirtiyor.

Buğday hasadı sürüyor ancak üretici maliyetinin altında satışa zorlanıyor. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), maliyeti 8 lirayı geçen buğdayda prim dâhil 9 lira 25 kuruş olarak taban fiyatı açıklamıştı. Ancak TMO’nun açıkladığı taban fiyatı piyasada tavan fiyat görevini görüyor.

Bu yıl yaklaşık 8 milyon hektar alana buğday ekildi, 20 milyon ton civarında rekolte bekleniyor. Ülke genelinde hasadın henüz yüzde 15’i gerçekleştirildi.

Yüzde 85 oranında hasat yapamayan buğday üreticisi buğdayını nereye satacağını düşünüyor. Zira TMO depolarının ithal buğday ile dolu olduğu bu nedenle de üreticiye randevu vermediği iddia ediliyor. Öte yandan fırıncılara devlet tarafından verilen tahsisli un desteğinin de kesildi. Üretici tarladaki ürünü için kara kara düşünürken tüketicileri ekmek zammı bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...