Vahap Munyar: Diktiğimiz mercanların arasında balık geziyor beni çok mutlu ediyor

0
605

GEÇEN hafta Anadolu Efes’ten bir davet geldi:

–          2010 yılından bu yana sürdürülebilirlik performansımızı şeffaf şekilde paydaşlarımıza açıklıyoruz. Şimdi önemli bir adım daha atıp, ilk “entegre rapor”umuzu yayınlıyoruz. Ayrıca “Denize +1 Nefes” projesinin detaylarını da sizlere anlatmak istiyoruz.

Kalabalık bir grup meslektaşımla Bostancı’dan tekneye bindik, Sedef Adası’ndaki Elio’ya gittik. Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka liderliğindeki ekip, önce “entegre rapor”un anlamını açtı:

–          Entegre düşünce anlayışıyla hazırlanan rapor, finansal ve finansal olmayan alanlardaki performansı, orta ve uzun vadeli hedefleri ortaya koyuyor. Şirketin “finansal, üretilmiş, fikri, insani, doğal ve sosyal & ilişkisel” sermaye ögeleri etrafında nasıl değer yarattığı yer alıyor.

Can Çaka, Anadolu Efes’in kurulduğu günden beri “sürdürülebilirliği” ana şirket stratejisi olarak belirlediğini belirtti:

–          Bugün yolculuğumuza dünyanın 9’uncu, Avrupa’nın 5’inci büyük bira şirketi olarak devam ediyoruz. Bölgesel bir güç konumunda bulunan şirketimizin performansını finansal başarı tanımının ötesinde bir bakış açısıyla ele alıyoruz.

Anadolu Efes Kurumsal İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi araya girdi:

–          Şirketimizin CEO’su başta olmak üzere tüm çalışanların sürdürülebilirlik ile ilgili performansları ölçülüyor. Yüksek performans gösterenler ödüllendiriliyor. Bu konuda yönetim kurulumuza yılda iki kez sunum yapılıyor.

Can Çaka, 2022 yılında sürdürülebilirlik yolunda farklı projelere 61 milyon lira yatırdıklarını bildirdi, elde ettikleri sonuçları özetledi:

  • Karbon emisyonunda net yüzde 12 azalma sağlandı.
  • Atıklardan yeniden üretim konusunda döngü oluşturuldu.
  • Üretimdeki su tüketimimiz son 2-3 yılda yüzde 16 azaldı.
  • Tarladan bardağa karbon ayak izimizi detaylı şekilde çıkardık.
  • Malt posasından atıştırmalık gıda ürünü ürettik. “Malty bites”ın her paketi bize 19 litre su tasarrufu olarak dönüyor.

Derken Selda Susal Saatçi, “Denize +1 Nefes” projesini birlikte yürüttükleri Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı’yı sahneye çağırdı. Narcı, Marmara Denizi ile ilgili yaptıkları 3 aylık incelemeden veriler, bilgiler paylaştı:

  • Aldığımız 3 nefesten ikisini denizlerimize borçluyuz.
  • Marmara, muhteşem bir deniz. Karadeniz, Ege ve Akdeniz’i bünyesinde barındırıyor.
  • Marmara’da 400’ü aşkın tür belirledik.

Mercanların denizlerin yağmur ormanları şeklinde nitelendiğini kaydetti:

–          Mercan olmazsa denizde hayat olmuyor.

Marmara Denizi’ndeki Sivri Ada çevresinde kırılmış mercanların Tavşan Adası çevresinde, suyun 30 metre altındaki kayalıklara taşınması çalışmalarına Anadolu Efes’in de destek verdiğini bildirdi:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz