Türkiye 33 aydır aralıksız yükselen gıda enflasyonuyla boğuşuyor. Tarım sektörü son dokuz çeyreğin altısında küçüldü, bu yılın ilk çeyreğinde daralma yüzde 3.8 oldu. Bu ortamda yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yapısal reformları hayata geçireceklerini söyledi.
Aylardır gündemi meşgul eden yorucu seçimlerin nihayet sona ermesinin ardından yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi de açıklandı. Devir teslim törenlerindeki ilk demeçlere bakılırsa ekonomi yönetiminin yeni yol haritasında enflasyonla mücadele, sürdürülebilir büyüme, cari açığın azaltılması ve toplumsal refah öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Yatırım, üretim, istihdam vurgularına da bakılırsa ajanda oldukça yoğun…
Tabii bu noktada yeni ekonomi yönetiminin tarım politikalarına yaklaşımı ve gıda fiyatlarına yönelik bakış açısı da kritik önemde.
Tarım ve Orman Bakanı olarak görevi Vahit Kirişçi’den devralan İbrahim Yumaklı’nın daha ilk demecinde yapısal reformlara vurgu yapması dikkat çekici. Ama yerel seçimler öncesi bu söylem ne kadar eyleme dönüşecek, işte orası soru işareti. Öte yandan mevcut tabloya bakılırsa kaybedecek ya da bekleyecek bir zaman kalmadı. Zira tarım ve gıdaya ilişkin son gelen veriler pek iç açıcı değil. Artış hızı yavaşlasa da 33 aydır aralıksız yükselen bir gıda enflasyonu gerçeğimiz var. Mayısta aylık bazda yüzde 0.71, yıllık bazda yüzde 52.5 yükselen gıda fiyatları mutfaktaki yangının hâlâ sürdüğünün işareti.
Gıda enflasyonunda dünya 9’uncusuyuz
Aslına bakarsanız yangının ucu tarlaya kadar uzanıyor. Tarımsal girdi enflasyonu art arda 42 aydır yükselişini sürdürüyor. O yüzden üretici maliyetlerinin yükseldiği bir süreçte tüketici fiyatları tarafında istikrar beklemek pek gerçekçi değil. Küresel verilere bakılırsa Türkiye, gıda enflasyonu en yüksek ülkeler sıralamasında dünya 9’uncusu.