Emel Yiğit: “Dünya Süt Günü”nde süte destek beklentisi

Bugün Dünya Süt Günü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tara­fından sütün küresel bir gıda olarak önemini kabul etmek için oluşturulan ulus­lararası bir gün olarak tanımlanıyor bugün. 2001’den bu yana her yıl 1 Haziran’da kut­lanıyor. Süt ve süt ürünlerinin önemini vurgulayarak insanları sağlıklı beslenme­ye teşvik etmeyi, süt üretimi ve tüketimini artırmayı, çiftçilere destek olmayı ve sür­dürülebilir tarım uygulamalarını teşvik et­meyi amaçlıyor.

Sütün, sağlığa faydalarını anlatmaya ge­rek yok. Biz üretici ve üretim tarafından bakalım. TÜİK’in son verilerine göre ocak mart döneminde ticari süt işletmelerince 911 bin 760 ton inek sütü toplandı. Tica­ri süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,2, ocak-mart döne­minde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttı.

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayı­na göre içme sütü üretimi yüzde 10,9, inek peyniri üretimi yüzde 3,4 ve yoğurt üreti­mi yüzde 2,9 artarken; ayran üretimi yüz­de 2,9, tereyağı üretimi yüzde 28,2 azaldı. Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yı­lın aynı dönemine göre, içme sütü üretimi yüzde 10,7, inek peyniri üretimi yüzde 7,7, yoğurt üretimi yüzde 2,4 ve ayran üretimi yüzde 1,2 artarken; tereyağı üretimi yüzde 25,5 azaldı.

Sütte değişken çok

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Tevfik Keskin’le sohbet ediyoruz. Öncelikle Dünya Süt Günü için birlik ola­rak sütün önemine ilişkin farkındalık yarat­mayı amaçladıklarını söylüyor. Birliklerin ilçelerde, okullarda zaman zaman etkinlik­ler düzenlediğini belirtiyor Keskin. Ve kla­sik bir soruyu soruyorum başkana. Üretici­nin beklentisi ne? Elbette yaptığı işin karşı­lığını almak. “Maliyetlerin üzerinde satmak istiyorlar sütü” diyor Keskin. “Süt ente­resan bir ürün, mevsimsel fazlalıkları var, saklamak zor, hayvan bakmak zor, velhasıl üretmek zor bir iş” diyor. Bu yüzden üreti­ci emeğinin karşılığını almak istiyor. Bu da ya fiyatların artması ya da üreticiye verilen desteğin artırılması anlamına geliyor. Kes­kin ürün desteklerinin artırılması duru­munda fiyat artışının da tüketiciye yansı­mayacağına dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...