Banu Şen: Tropikal tarım cenneti: Alanya

0
532

Türkiye’de avokado yetiştiriciliği 1970’li yılların başında başlıyor. O dönemde Kaliforniya’dan getirilen avokado fideleri Antalya, Alanya, Muğla, Dalaman, Hatay ve İskenderun başta olmak üzere Ege ve Akdeniz sahil şeridine dikilmiş. 1989- 2004 arasında 42 farklı avokado çeşidinin denendiği Türkiye’de 5 avokado çeşidinin Akdeniz iklimine uyum sağladığı görülmüş.

Tropikal tarım cenneti: Alanya

Bununla birlikte Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi ile tropik meyve projesi başlatıyor. Bu kapsamda 2012’de ABD’den pitaya, passiflora, mango, longan, litchi ve guava türlerinde 11 çeşit tropik meyve getirilerek, bunların Gazipaşa ve Alanya ilçesinde adaptasyonları gerçekleştiriliyor. Ardından projenin devamı niteliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında Carambola, Sapodilla, Mamey Sapote, Black Sapote, Soursoup, Cherimoya ve Wampee türlerine ait çeşitlerin de getirilerek adaptasyon çalışmalarına devam ediliyor.

40’TAN FAZLA ÇEŞİT

Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), longan (ejderha gözü), liçi, kamkat, altın çilek, karambola (yıldız meyvesi), passiflora (çarkıfelek meyvesi), papaya (ağaç kavunu) gibi ürünlerin de olduğu 40’tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla’dan Adana’ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor. Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ise Türkiye’nin tropikal meyve üsleri. Bu ilçeleri Mersin’in Silifke’si ve Anamur’u takip ediyor. Hepsi iç piyasaya sunulurken, avokado, mango, pitaya olmak üzere pek çok tropikal ürün yurt dışına da ihraç ediliyor.

Tropikal tarım cenneti: Alanya

ALANYALI ÇİFTÇİLER TROPİKAL MEYVEYE YÖNELDİLER

Antalya’nın Alanya ilçesinin uygun iklime sahip olması nedeniyle tropikal meyve ağaçları her sezon çoğalıyor. Bu ağaçların bölgeye iyi uyum sağlaması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Alanyalı çiftçileri tropikal meyve üretimine yöneltmiş. Türkiye’nin avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini Alanyalı üreticiler yapıyor. İlçede 24 çeşit tropikal üründen mango, muz, passiflora, pitaya, papaya gibi meyvelerinin seri üretimi yapılarak hem Türkiye geneline satılıyor hem de yurt dışına ihraç ediliyor. Bunlar dışında 20’den fazla tropik meyvenin yetiştirilmesine yönelik de deneme ekimleri ve çalışmaları yapılıyor. İlçede çiftçinin geçim kaynağı haline gelen tropik meyvelerin önemli bir ihracat potansiyeline ulaştığını söyleyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, şunları kaydediyor:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz