Mevcut eylem planlarıyla dünya 2.7 derecelik bir ısınmaya doğru gidiyor.
One Earth dergisinde çok önemli bir analiz yayımlandı. Analiz gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan büyük servet edinen ve edinmeye devam eden şirketlerin neden olduğu ekonomik yükü ilk kez ortaya koyuyor ve aralarında BP, Shell, ExxonMobil, Total, Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi ve Chevron’un da bulunduğu 21 petrol devinin iklim borcunu hesaplıyor.
Analize göre; dünyanın en büyük fosil yakıt şirketleri, çevreyi kirleten faaliyetlerinden en çok zarar gören topluluklara, iklim tazminatı kapsamında her yıl en az 209 milyar dolarlık ödeme yapmalı.
İklim krizi kaynaklı küresel ekonomik zararın 2025 ile 2050 arasında 99 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 700’den fazla iklim ekonomistine göre bunun 69,6 trilyon dolarından fosil yakıt emisyonları sorumlu.
Analiz; gelecekteki iklim maliyetlerinin üçte birini küresel fosil yakıt endüstrisine, üçte birini de hükümetlere ve tüketicilere atfediyor.
Bu, küresel fosil yakıt endüstrisinin önümüzdeki 25 yıl içinde beklenen iklimle ilgili ekonomik kayıpların en az 23,2 trilyon dolarından veya yılda 893 milyar dolardan sorumlu tutulduğu anlamına geliyor.
Bu maliyetler buzdağının yalnızca görünen kısmı
Milano-Bicocca Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Prof. Marco Grasso,
“Tazminatların miktarının belirlenmesi ve büyük karbon yakıtı üreticilerine atfedilmesi için önerilen çerçeve, ahlaki teoriye dayanıyor ve borçlu olunan mali verginin tartışılması için bir başlangıç noktası sağlıyor” diyor.
Climate Accountability Institute’un kurucu ortağı ve direktörü Richard Heede ise “Bu, uzun vadeli iklim hasarları, azaltım ve uyum maliyetleri buzdağının yalnızca görünen kısmı” yorumunu yapıyor.