İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl İstanbullu çiftçilere 97 milyon lira tutarında destek verecek. İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık, bitki ve hayvan üretimi için verilen bu desteklerin sonbahar döneminde artacağını söylüyor.
Kent tarımı gün geçtikçe önem kazanıyor. Kent içi üretimle, hem yılların üreticisini topraktan koparmamak, hem kentliye taze ürün sağlamak hem de karbon ayak izini azaltmak hedefleniyor. Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul da tarımdaki bu ivmeden nasibini almış durumda.
DÜNYA için görüştüğümüz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık, ekilebilir alan miktarının 2019’da 720 bin dekarın altında olduğunu bugün ise 750 bin dekarı aştığını söylüyor. 2020 yılından itibaren çiftçileri desteklemeye başladıklarını kaydeden Atalık, “İstanbul çiftçisi şu anda zevkle üretim yapıyor” diyor.
İstanbul’da ağırlıklı olarak tahıl üretiliyor. Buğday başta olmak üzere, arpa ve ardından yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi geliyor. Diğer yandan Atalık’ın verdiği bilgiye göre İstanbul önemli bir sera kenti. Özellikle Pendik Göçbeyli, Sarıyer Gümüşdere köyleri başta olmak üzere yaygın bir seracılık yapılıyor.
“Tohum desteği veriliyor”
Geçen sene çiftçiye tohumluk buğday desteği verdiklerini söyleyen Atalık “Önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın araştırma enstitülerinin geliştirdiği tohumları alıyoruz, çiftçilerimize alanda deneme ekimleri yaptırıyoruz ve kentimizin toprak ve iklimine, hastalık ve zararlılarına dayanıklılık gösterip en verimli olduğuna kanaat getirdiğimiz çeşitleri seçiyoruz.
O çeşitleri temin ederek çiftçimize veriyoruz” diyor. İBB’nin bütün destekleri ücretsiz. Geri ödemesi yok. Geçen sene 25 milyon lira civarında tohumluk buğday dağıtımı yapıldı. Atalık, üzerinde durdukları tek konunun verilen tohum ve fidelerin ziyan edilmemesi olduğunu söylüyor. Satma ya da atılması gibi durumların tespiti halinde çiftçi kara listeye alınıyor.
“Halk Ekmek lisanslı depo kuracak”
Geçen sene dağıtılan buğday tohumundan elde edilen buğdayların bir kısmı Halk Ekmek tarafından satın alındı. Halk Ekmek’in İstanbul’da bir lisanslı depo kuracağını söyleyen Atalık, “Piyasada üreticinin nasılsa alternatifi yok, ne fiyat versek bize vermek zorundalar zihniyeti var.
Halk Ekmek işin içine girince, peşine de bu lisanslı depoculuk girince o dezavantaj ortadan kalktı. Mesela piyasa fiyatı, İstanbul çiftçisinin geçen temmuz ağustos ayında Halk Ekmek’e buğdayını sattığı fiyata çıkmadı hala. Yani Halk Ekmek kelepir fiyata değil, piyasanın üzerinde bir fiyata alıyor. Geçen yıl 233 çiftçiden 7 bin 230 ton buğday alındı.