Aynur Rona ve Songül Koç aronya üretiminde önemli mesafe almış iki girişimci. 2019 yılında aronya ile tanışan girişimciler 2019 yılında Yalova’da bulunan arazilerinde araştırmalarını deneme ekimiyle sürdürmüş.
2020 yılında firma kurulumuyla, dünyada aronya üretiminde ilk beşte yer alan Biojuice firmasıyla da distribütörlük anlaşması imzalamışlar.
Önce e-ticaretle pazarı hazırlayıp sonra fidanları ekmeye karar verdiklerini söyleyen Songül Koç, “Pandeminin patlamasıyla insanlar daha çok e-ticarete yöneldi. Biz o zaman pazara girmiş olalım diye düşündük. Önce bitmiş ürünün ithalatını yaptık ve sonra hazırlıklarımızı tamamladık. Çünkü kendisine sahip olmadığımız sürece ticaret belli bir yerden sonra çok kârlı değil. Bu arada da tarla aramaya başladık” diyor. İlk etapta 150 bin adet fidan getirdiklerini söyleyen Aynur Rona bunların bir kısmının gümrük işlemleri sürecinde zayi olduğunu ancak şu anda 100 bin fidan büyüttüklerini kaydediyor. Şirketin toplam arazi miktarı 219 dönüm. İşe başlanan yer Yalova olmakla beraber üretimin büyük bir kısmı Kırklareli’nde yapılıyor.
Bir ağaçtan 5 kilo ürün
Aronyadan ağustos sonu eylül başında ürün alınıyor. Bitkinin hem dişi hem erkek özelliği bünyesinde taşıması nedeniyle ekstra bir döllendiriciye gereksinim duyulmuyor. Bitkinin ömrü 20-25 yıl. Songül Koç bir bitkiden yaklaşık iki yaşından itibaren ürün alındığını söylüyor. İlk etapta alınan mevye miktarı 2,5 kilo civarındayken ağaç büyüdükçe bu rakam 5 kiloya kadar çıkıyor.