Didem Eryar Ünlü: “Yeşil Anayasacılık”

0
331

TEPAV’ın “Yaşlı gezegenimiz için çağdaş bir anayasa anlayışı: Yeşil Anayasacılık” başlıklı Politika Notu, Dr. Levent Gönenç imzalı. Dr. Gönenç, çağdaş bir anayasanın üzerine inşa edilmesi gerektiğine inandığı dört temel ilkeyi şöyle sıralıyor: İnsan Onuru; Çoğulculuk; Kapsayıcı Kalkınma ve Yeşil Anayasacılık.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) geçtiğimiz günlerde çok değerli bir politika notu yayınladı. “Yaşlı gezegenimiz için çağdaş bir anayasa anlayışı: Yeşil Anayasacılık” başlıklı Politika Notu, Dr. Levent Gönenç imzalı.

Dr. Gönenç, “İnsanlık için olumlu/olumsuz yeni gelişmelerin ortaya çıktığı 21. yüzyılda, anayasaların da çağdaşlaşması; 18. yüzyılda liberal gelenek içerisinde büyüyüp gelişen, İkinci Dünya Savaşı sonrasında olgunlaşıp yaygınlaşan, Soğuk Savaş sonrasında ise rüştünü ispat eden klasik anayasacılığın çağa ayak uydurması gerekmektedir” yorumunu yapıyor.

Çağdaş bir anayasanın üzerine inşa edilmesi gerektiğine inandığı dört temel ilkeyi ise şöyle sıralıyor Dr. Levent Gönenç: İnsan onuru; Çoğulculuk; Kapsayıcı kalkınma ve Yeşil anayasacılık. Politika Notu’nu kısaca özetlemeye çalıştım.

İnsan onurundan, çoğulculuğa

Dr. Levent Gönenç, “insan haklarının dokunulmazlığı ve devredilmezliğinin klasik anayasacılığın temelinde yer aldığını” söylüyor. Günümüzde ise, “insan hakları alanında ‘hak’ kavramı yerine ‘insan onuru’ kavramına vurgu yapıldığını” ifade ediyor. Şöyle devam ediyor yazar: “Hak, siyasi iktidar tarafından verildiği gibi geri de alınabilir. Oysa insan onuru, siyasal iktidar tarafından tanınsa da tanınmasa da her insanın doğuştan sahip olduğu niteliklerin toplamıdır ve dolayısıyla tüm insan haklarının temelini oluşturur. Her insanın doğal olarak sahip olduğu bu nitelikler ve bunlara yaşamı boyunca eklediği yeni değerler bizi bir başka anayasal ilkeye, ‘çoğulculuğa’ ulaştırır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz