Süte toz darbesi

Çiğ süt alım fiyatlarının aşağı çekildiğini kaydeden üreticiler süt tozu ithalatının hayvancılığa darbe vuracağına dikkat çekti.

Vatandaşın temel besin kaynağı olan et ve sütteki yanlış tarım politikaları hayvancılığı krizden krize sürüklerken, çiftçinin kazancı, vatandaşın ise bütçesi ağır yara alıyor. Piyasada 11-12 TL seviyesine çıkan çiğ süt alım fiyatlarının son 1 aydır 1 TL geriye çekildiğini kaydeden üreticiler, süt tozu ithalatına kapı açmak isteyen sanayicilerin suni olarak alım fiyatlarında indirim, raflarda ise artış yolunu devreye aldıklarına dikkat çekti. Tarım Bakanlığı’nın ilk etapta ithalat kapılarını açmadığını ve bu kararın ardından sanayicilerin süt almayı bıraktıklarını ya da fiyat düşürdüklerini aktaran Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin,  “Alım fiyatlarını 1 TL aşağı indirdiler. Süt tozu üretenler daha da aşağı indirmeye çalışıyor. Piyasa zaten 11 TL seviyesine gelmişti. Marketler de buna göre fiyat güncellemesi yaptı. 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 10 TL’nin üstünde. Fiyatları düşürünce şimdi kafa kafaya geldi. Şimdi üreticiyi sıkıştırıp fiyatları aşağı çekiyorlar ama markette fiyatlar düşmüyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ BATACAK

Ürettiği çiğ sütü neredeyse maliyetine satan üreticiye karşılık marketlerin sanayiciye göre fiyat güncellemesi yaptığını aktaran Keskin, tüm süt ve süt ürünlerine ithalat kapısının kapatılması gerektiğini kaydetti. Sektörün diğer türlü toparlanamayacağını belirten Keskin, şöyle devam etti: “Yine üretici batacak, bu defa yine hayvanlar kesilmeye başlayacak. Sanayici bir taşla iki üç kuş vurmaya çalışıyor. Çok tehlikeli bir durum bu. Süt tozu fabrikaları genelde Konya’da. Buradan ithalata kapıyı açıp, bütün Türkiye’ye yaymak istiyorlar. Ama bu süt hayvancılığına ciddi darbe vurur. Geçen temmuzdan beri söylüyorduk böyle gitmeyeceğini sonunda fiyatlar patladı. Şimdi tekrar üreticiyi sıkıştırıp fiyatları aşağı çekiyorlar ama markette fiyatlar düşmüyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...