Didem Eryar Ünlü: Kalkınmanın başrolündeki kadın üreticilere can suyu

0
761

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi, 11 ilimizin yanı sıra tüm Türkiye’nin derinden yaralanmasına neden oldu. Öncelikli ihtiyaç elbette barınma desteği ile bölgelerin yeniden inşası… Ancak üretimin sürekliliği de, bölgenin iş ve aş ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra göçlerin engellenmesi ve toplumsal kalkınmanın yeniden sağlanması için büyük önem taşıyor.

Bu konuda harekete geçen şirketlerden biri de CarrefourSA. “Üretime Doğrudan Destek” diyerek bölgenin yerel üretiminin sürdürülebilirliği için düğmeye basan şirket, “Kadının Gücü CarrefourSA’nın Gücü” projesini de, deprem bölgesindeki kadın üreticileri kapsayacak şekilde genişletti ve 2018 yılından bu yana gelenekselleştirdiği 8 Mart Üretici Kadın Pazarı’nı bu yıl Üretime Doğrudan Destek Günleri çatısı altında gerçekleştirerek yerel kadın üreticilerle buluştu.

Tüm bu çalışmalarla bölgeye ve kalkınma seferberliğine can suyu vermeyi amaçladıklarını vurgulayan Carrefour-SA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “Amacımız bölgeye kısa süreli bir gelir sağlamak değil, üreticilerin ve çiftçilerin toprağını terk etmelerini önleyerek zorunlu göçün de önüne geçmek. Üretime destek vermeyi amaçladığımız bu projede önceliğimiz kadın üreticiler. Kalkınmanın ve sürdürülebilir geleceğin başrolünde konumladığımız kadın üreticiler, depremin yaralarını sarmak için başladığımız seferberlikte de ön planda olacak” yorumunu yapıyor.

Yerli üreticiye garantili destek

“Üretime Doğrudan Destek” projesi kapsamında, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip çıkmak için sahada olduklarını açıklayan Kartallıoğlu, “Ülkemizin endemik bitkilerinin yüzde 35’i, 1000 coğrafi işaretli ürünün yüzde 30’u bu topraklarda. Bu bölgelerde üretimin sürdürülebilirliği için çok sayıda yerli üretici ve kooperatifl e el sıkıştık. Öncelikli olarak 100 ton Hatay limonu, 10 ton beyaz balkabağı, 10 ton karnabahar, 10 ton beyaz lahana, 10 ton kırmızı lahana ve 30 bin bağ maydanoz ürünlerini satın aldık. İkinci aşamada ise üretimlerine devam etmelerini sağlayacak desteklerimizi de sürdüreceğiz” dedi. Garantili satın alım modeliyle üreticilerin sürdürülebilir tarım faaliyetlerine devam etmelerini en önemli amaç olarak kurguladıklarını aktaran Kartallıoğlu, “İstihdamın ve üretimin geleceğine katkı en önemli amacımız. Böylece bölgenin kalkınmasına destek sağlarken, üreticilerin ve çiftçilerin toprağını terk etmelerini de önlemeyi amaçlıyoruz” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz