600 milyon euroluk yardım açığı ve yolsuzluk skandalı nedeniyle ödemeleri geciken Yunan çiftçiler, ülke genelinde protesto eylemleri düzenledi. Crete’de havalimanı pisti işgal edildi, polisle çatışmalar yaşandı ve çok sayıda yol ile sınır geçişi kapatıldı.
Yunanistan’da çiftçiler, geciken tarımsal destek ödemeleri nedeniyle pazartesi günü ülke genelinde geniş çaplı protestolar düzenledi. Yerel medya, en az 20 farklı noktada binlerce kamyon ve traktörle yol kapatma eylemleri yapıldığını aktardı.
Girit adasındaki Heraklion Havalimanı’nda bir grup çiftçi, polis bariyerlerini aşarak piste girdi. Polis taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti ve uçuşlar durduruldu. Girit’in Chania kentindeki havalimanı yakınlarında ise çiftçilerin, polis araçlarının camlarını çoban değnekleri ve taşlarla kırdığı bildirildi. Polis, saldırıya karışanların tespit edildiğini ve haklarında işlem yapılacağını açıkladı.
Çiftçilerin öfkesinin temelinde, AB yardımları ve diğer tarımsal desteklerde oluşan 600 milyon euroluk açık bulunuyor. Son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk skandalında, bazı çiftçilerin devlet çalışanlarıyla birlikte sahte arazi sahipliği beyanında bulunarak ödemeler aldığı tespit edildi. Bu nedenle devam eden denetim süreçleri, mevcut ödemelerin gecikmesine yol açtı.
Ödemelerin durması, özellikle kısa süre önce ortaya çıkan ve yüz binlerce koyun ile keçinin itlaf edilmesine neden olan koyun çiçeği salgını nedeniyle zor durumda olan çiftçiler için krizi derinleştirdi.





