Dünyaca ünlü gönüllü çevreci grubu Greenpeace, pestisit analizlerinin açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığı davayı kazandı.
Bakanlık pestisit analizlerinin paylaşımında ‘kamu faydası’ görmemiş
Greenpeace Ekim 2024’te pestisit analizi sonuçlarının taklit-tağşiş listesinde yayınlanması için imza kampanyası başlattı.
50 bin imza toplanan kampanya kapsamında Aralık 2024’te Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuran Greenpeace, bakanlıktan pestisit denetim sonuçlarının paylaşılmasını talep etti.
Topluluğun açıklamasına göre bakanlık, bilgi edinme başvurusuna yasal sürede yanıt vermedi. Greenpeace bunun üzerine dava açtı.
Bakanlık, mahkemeye sunduğu savunmasında ‘pestisit analiz sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasının kamuya bir faydası olmayacağını’ ve sonuçların açıklanmasının ‘iç ve dış ticarette de olumsuz sonuçlara neden olabileceği düşünüldüğünü’ öne sürdü.
Greenpeace de bakanlığın gerekçelerinin geçersizliğine vurgu yaparak mahkemeye yeni bir dilekçe sundu ve duruşma talep etti.
‘Bakanlık 247 bin pestisit denetiminin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak zorunda’
28 Ekim 2025’teki duruşmada Ankara 5’nci İdare Mahkemesi, pestisit kalıntı sonuçlarının gizlenmesini hukuka aykırı bularak işlemin iptaline hükmetti.
Mahkeme tespit edilen uygunsuzluklar, mevzuat limitlerini aşan değerler ve alınan önlemler gibi bilgilerin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun istisnaları kapsamında olmadığını belirtti.
Karara göre Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022–2024 arasındaki toplam 246 bin 946 pestisit denetiminin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak zorunda.
Greenpeace, karar doğrultusunda bakanlığa yeniden başvurarak verilen açıklanmasını talep ettiğini duyurdu.





