Prof. Dr. İsmail Çakmak Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

0
294

Stanford Üniversitesi, Elsevier-Scopus veri tabanını kullanarak 22 anabilim dalı ve 176 alt-bilim dallarında 8 milyondan fazla bilim insanı ve araştırıcıyı kariyerleri boyunca yürüttükleri çalışmaları kapsamında inceleyerek dünyanın en etkili bilim insanları 2022 yılı listesini oluşturdu. Listedeki ilk 195 bin 605 kişi PLOS Biology dergisinde yayınlandı ve bu listeye Türkiye’den 879 bilim insanı girdi.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak, 2022 yılı en etkili bilim insanları sıralamasında Türkiye’den birinci ve Tarım-Agronomi alt bilim dalındaki dünya sıralamasında ise 7. sırada yer aldı.  8 Milyondan fazla bilim insanı ve araştırıcının incelendiği bu çalışmada Prof. İsmail Çakmak tüm bilim dalları genel sıralamasında ise 2538. sırada yer aldı.

2019 yılından beri yürütülen bu çalışmada en etkili bilim insanları; bilimsel makalelerin sayısı, aldıkları atıf sayısı, kendine atıf oranı, makaledeki yazar pozisyonları, makalelerin yayınlandığı derginin etkisi, h-indeksi ve hm-indeksleri gibi bilimsel değişkenler dikkate alınarak belirlenmektedir.

Bitkilerin mineral beslenmesi ve stres fizyolojisi konularında çalışmakta olan İsmail Çakmak araştırmalarında, bugün 2 milyardan fazla insanı etkileyen mikro besin elementleri noksanlığı (gizli açlık) problemini azaltmada tarımsal stratejilerin rolüne odaklanmıştır.

İSMAİL ÇAKMAK HAKKINDA

Scopus veri tabanına göre uluslararası hakemli bilimsel dergilerde 228 makale yayınlamıştır. Bu makalelere Scopus’a göre 23 600 kez ve Google Akademik verilerine göre 42 850 kez atıf yapıldı. H-indeks değeri, Scopus’a göre 80 ve Google Akademik’e göre 100’dür.  1999 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü, 2005 yılında IFA-Gübre Endüstrileri Birliği Uluslararası Bitki Besleme Ödülü (Paris) , 2007 yılında Avusturalya-Crawford Fund “Derek Tribe” madalyası (Canberra), 2014 yılında Almanya-Alexander von Humboldt Vakfı “Georg Forster Araştırma Ödülü” (Bonn), 2016 yılında Uluslararası Bitki Besleme Enstitüsü- Bilim Ödülü (Atlanta) ve 2016 yılında Dünya Bilimler Akademisi Tarım Bilimleri Bilim Ödülünü aldı (Trieste). Clarivate Analytics (Thomson Reuters) tarafından, makaleleri dünyada en çok atıf alan bilim insanları (Highly Cited Researchers) listesine girdi. 2012 yılında Avrupa Akademisi’ne ve Türkiye’de Bilim Akademisi’ne üye olarak seçildi. Üç kitabın ve sekiz bilimsel dergi özel sayısının editörlüğünü yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz