Gençlerin “Toprağa nefes olacak” fikirleri ödüllendirildi!

Anadolu Efes’in tarımda anız yakmanın çevresel etkilerine karşı döngüsel ekonomi temelli çözümler geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği “Anızı Dönüştür, Toprağı Yaşat” Döngüsel Ekonomi Fikir Maratonu’nda gençler, sürdürülebilir tarımın geleceğine yönelik vizyoner fikirlerini ortaya koydu. Yüzlerce başvuru arasından seçilerek bir araya gelen 30 genç, toprağın geleceğine nefes olacak fikirlerini geliştirme imkânı buldu.

Ülkemizde anız yakmak, yasalarla açık şekilde yasaklanmış durumda ve idari yaptırımlarla cezalandırılıyor. Bununla birlikte bu alanda farkındalığın artırılması ve alternatif uygulamaların geliştirilmesine katkı sunmak önem taşıyor.

Orman yangınlarının yüzde 10’u anız yangınlarından çıkıyor

İstanbul İtfaiyesi’nin verilerine göre, son 5 yılda İstanbul’da toplam 443 anız yangını meydana gelirken, sadece 2024 yılında 126 anız kaynaklı yangın oldu. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre ise Türkiye’de orman yangınlarının da yüzde 5’i ila 10’u da anız yakımından kaynaklanıyor.

Tarımda anız yakmanın yalnızca toprağın verimliliğine değil, biyoçeşitliliğe ve iklim dengesine de olan negatif etkilerine dikkat çekmek için Anadolu Efes ve Anadolu Meraları iş birliğiyle döngüsel ekonomiyi temel alan çözümler geliştirmek amacıyla “Anızı Dönüştür, Toprağı Yaşat” ödüllü fikir maratonu hayata geçirildi.  Maraton, gençleri tarımın geleceğine yön verecek çözümler üretmeye davet etti. Yüzlerce başvuru arasından seçilen 30 genç, alanında uzman mentorlar eşliğinde onarıcı tarım, teknoloji odaklı uygulamalar ve ekolojik politika önerileri gibi alanlarda projeler geliştirdi. İki gün süren yoğun program sonunda, fikirler jüriye sunuldu.

“Toprakla kurduğumuz bağın onarılması gerekiyor”

Fikir Maratonu ödül töreninde konuşan Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, “Anadolu Efes olarak, özellikle iklim krizinin etkilerinin derinleştiği bu dönemde, toprakla kurduğumuz bağın onarılması gerekliliğine gönülden inanıyoruz. ‘Tarladan Şişeye Onarım’ programımız kapsamında tarım ekosisteminin onarımına geniş bir perspektiften yaklaşıyoruz. Bu anlayışla, gençlerin doğa temelli çözüm üretme kapasitelerine yatırım yapmanın, geleceği bugünden şekillendirmenin en etkili yollarından biri olduğuna inanıyoruz. Birbirinden değerli fikirleriyle yalnızca tarımın değil, toplumun ve gezegenimizin geleceğini de dert edinen gençlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç ise “Anadolu Meraları olarak, doğayla uyumlu üretim modellerini yaygınlaştırmak ve onarıcı tarımı gençlerle birlikte yeniden düşünmek bizim için son derece kıymetli. ‘Anızı Dönüştür, Toprağı Yaşat’ Döngüsel Ekonomi Fikir Maratonu’nda gençlerin getirdiği yenilikçi bakış açıları ve çözüm önerileri, tarımın geleceği adına bize umut verdi. Yalnızca projeleri değil, aynı zamanda yeni bir tarım kültürünün tohumlarını da gördük. Bu sürecin parçası olmak hepimiz için ilham vericiydi.” dedi.

Maratonda jüri tarafından birinciliğe layık görülen takım 100 bin TL’nin sahibi olurken, ikinci seçilen takıma 75 bin TL, üçüncü seçilen takıma ise 50 bin TL ödül verildi. Kazanan projeler, tarımda anız kaynaklı sorunlara yönelik döngüsel ekonomi odaklı, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalarıyla dikkat çekti. Fikir maratonu aracılığıyla gençlerin tarımın geleceğine dair geliştirdiği yaratıcı bakış açıları, sürdürülebilirlik alanında farkındalık oluşturulmasına katkı sağladı.

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ceyhan nehri artık temiz akıyor! Gözümüz suyun renginin üzerinde olacak

Uzun bir süredir Adanalı  duyarlı çiftçilerinin yakın takibi nihayet...

Et tüketimi yüzde 50 azaldı fiyatı 30 TL düştü

Et fiyatları, azalan tüketim nedeniyle son dönemde düşüşe geçti....

Hal başkanlarından çağrı: Ucuz sebze ve meyve için haller tüketicilere açılsın

Mevsim sebzeleri hal çıkış fiyatları üzerinden karşılaştırıldığında geçen yıla...

Başkanlık sistemi çiftçiyi de vurdu

Başkanlık sisteminden önce çiftçi, alması gereken desteğin yarısını alırken,...