Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Doğu illerinden hayvan sevkiyatında hareketlilik başladı. Piyasada kurbanlık satışlarına yönelik beklentiler düşük. Üretici ise temkinli. Sektör temsilcileri, bu durumun Doğu’dan yapılan hayvan sevkiyatlarının geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 bir azalmaya yol açtığını belirtiyor.
Son yıllarda kurbanlık fiyatlarındaki artış, Doğu illerinden yapılan hayvan sevkiyatlarının da azalmasına neden oluyor. Piyasada kurban satış beklentisinin düşmesi nedeniyle Doğu’dan yapılan kurbanlık hayvan sevkiyatlarının olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, bu yıl kurbanlık satış beklentisindeki azalma ve üreticilerin temkinli davranması sonucu Doğu illerinden hayvan sevkiyatlarında ortalama yüzde 20 oranında gerileme yaşandığını aktarıyorlar. Bazı ilçelerde ise sevkiyatların geçen yılla aynı seviyede olduğu da belirtildi. Öte yandan, kurbanlık hisse satışı yapan zincir market sayısı bu yıl da azalmaya devam etti. Geçen sene 3 zincir market satış yaparken, bu yıl sayı 2’ye düştü.
İlçe tarımla yaptığı görüşmede sevklerde önceki yıla göre bir düşüşün yaşandığını kaydeden Aşkale Ziraat Odası Başkanı Selçuk Güney, sevklerde düşüşün yüzde 20 ile 30 bandında olduğunu aktardı. Geçen yıl Aşkale’den günlük 6 ile 7 araç çıkış yaparken, bu yıl çıkış yapan araç sayısının 4 ile 5’e düştüğünü aktaran Güney, “Yine yollara baktığımız zaman sevkiyatlarda nispetten bir azalma görünüyor. Batıya giden sevkiyatlarda canlılık yok.
Eskisi gibi sık aralıklarla araç gitmiyor. Sevklerde bir azalma yaşanıyor. Kurbanlık fiyatları ise şu anda canlı hayvanın kilogramı 270 ile 300 lira arasında değişiyor. 500 kilo gelen canlı hayvanın fiyatı 150 bin liraya seviyesinde bulunuyor. Bir pay aşağı yukarı 30 bin liraya denk geliyor” dedi.