Faruk Şüyün: Tarih, sanat ve lezzet

Laodikeia ve Tripolis: Tarihin izinde, geleceğe uzanan bir yolculuk

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ev sahipliği yapan topraklar, arkeolojik açıdan insanlığın geçmişine ışık tutmaya devam ediyor. Denizli’nin tarih kokan iki antik kenti, Laodikeia ve Tripolis, bu mirasın en çarpıcı örneklerinden. Türkiye İş Bankası, ülkemizin arkeolojik varlığının günyüzüne çıkarılması, korunarak dünya mirasına kazandırılması amacıyla biliminsanlarının yürüttüğü uzun soluklu kazı projelerine destek veriyor. Bu defa, Laodikeia antik kentinde Prof. Dr. Celal Şimşek’in, Tripolis antik kentinde ise Prof. Dr. Bahadır Duman’ın liderliğinde yürütülen bilimsel kazı ve araştırmalara beş yıl boyunca katkı sağlanacak.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, konuya ilişkin açıklamasında, kadim uygarlıkların izini sürerek ülkemizin ve dünyanın zengin kültürel mirasına katkı sağlayan arkeolojik çalışmaların önemine dikkat çekiyor. Sözen, İş Sanat aracılığıyla uzun süredir destek verdikleri arkeolojiyi kurumsal sosyal sorumluluk alanlarından biri olarak gördüklerini vurgulayarak şöyle diyor:
“Şu ana kadar Gaziantep’te Zeugma, Antalya’da Patara, İzmir’de Teos, Aydın’da Nysa, Muğla’da Stratonikeia ve Kırşehir-Kaman’daki kazı çalışmalarına katkıda bulunduk. Kazıların yapıldığı antik kentlerdeki gelişmeleri yakından izlerken, ülkemizin dünya mirasına sunduğu ve sunacağı katkıların zenginliğini her seferinde yeniden görüyoruz. Tripolis ve Laodikeia antik kentlerinde Lidyalılar, Frigyalılar, Romalılar ve Bizanslıların binlerce yıllık izlerini görmek mümkün. Köklü bir geçmişin sessiz tanıkları olan ve tiyatrolardan agoralara, sütunlu caddelere birçok anıtsal yapıya ev sahipliği yapan bu kentlerde, önümüzdeki dönemde de arkeolojik mirasımıza dair pek çok yeni bilgi ortaya çıkacağına inanıyoruz.”

Bu haberin devamı ve köşemizdeki diğerler yazıların ayrıntıları için lütfen https://www.ekonomim.com/yasam-keyfi adresine geçiniz…

Atatürk Orman Çiftliği’nin 100. yılına özel: Zamanın Ötesinde Bir Vizyon

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Cumhuriyet’in simge yapılarından Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak amacıyla kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Kâmil Ülkenli’nin küratörlüğünde ve Çankaya Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan Zamanın Ötesinde Bir Vizyon: Atatürk Orman Çiftliği 100 Yaşında | Kâmil & Orgun Ülkenli Arşivlerinden 100. Yıl’a Armağan sergisi, 30 Haziran 2025 tarihine kadar Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’ndeki Mutluluk sergi salonunda ziyaretçilerini ağırlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

28 Mayıs taklit-tağşiş listesi: Tohum yağı karıştırılan zeytinyağları

Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Mayıs tarihli taklit-tağşiş yapılan...

Interfresh Eurasia’nın Mersin’e taşınması planlanıyor

Interfresh Eurasia Meyve, Sebze, Gıda, Gıda Ürünleri, Gıda Teknolojileri...

65 ilde zirai don felaketi, tarihimizin en büyük afeti

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bilecik'te zirai dondan etkilenen...

4. Tarım Şurası, altı yıl önceki maddeleri yineledi.

4. Tarım Şurası, altı yıl önceki maddeleri yineledi. Hedeflerin...