Tüketici güveninde kısmi toparlanma

Naki BAKIR

İç ve dış şokların etkisiyle nisan ayında sert bir dü­şüş kaydeden tüketici güve­ni, mayısta belli oranda to­parlanmakla birlikte mart ayı düzeyine geri gelemedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi mart ayında yüzde 5’e yaklaşan bir artışla yakla­şık son iki yılın en yüksek ay­lık düzeyi olan 85,9 değerini almıştı. Ancak bu sonuç, veri derleme dönemi dolayısıyla ağırlıkla ayın ilk yarısındaki tabloyu yansıtıyordu.

19 Mart’ta başlayan İBB operasyonu ile gelişen top­lumsal gerilim ve 2 Nisan’da ABD’nin yeni gümrük tarife­si ile kızışan küresel ticaret savaşlarının yol açtığı dış ge­rilimin etkisi bir sonraki ay endekse yansımış, tüketici güveni nisanda yüzde 2,3 dü­şüşle 83,9’a inmişti.

TÜİK’in dün açıkladığı ma­yıs ayı sonuçlarına göre ise Endeks, bu ay yüzde 1,1 ora­nında artarak 84,8 oldu. Bu­na göre 19 Mart sonrası şok­ların olumsuz etkisi belli öl­çüde aşılmakla birlikte güven düzeyi iki ay önceki düzeyin altında kalmaya devam etti.

Ekonomide öncü gösterge

Tüm dünyada ekonomide­ki gidişat ve gelişmeleri ya­kından izlemek amacıyla ön­cü gösterge olarak kullanılan Tüketici Güven Endeksi, tü­keticilerin, genel ekonomik gidişat ve kendi mali durum­larına ilişkin beklenti ve de­ğerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçü­yor. Tüketici güveninin ölçü­münde baz alınan Tüketici Eğilim Anketinin örnek bü­yüklüğü aylık 4 bin 884 hane­den oluşuyor.

Anket, veri gi­riş programı tarafından tesa­düfî olarak seçilen ve haneyi temsil eden 16 ve daha yuka­rı yaştaki bir bireyle yapılı­yor. 0-200 aralığında değer alabilen endeksin 100’den büyük olması tüketici güve­ninde iyimser, 100’den kü­çük olması kötümser duru­mu yansıtıyor.

Enflasyon beklentisinde iki aydır bozulma

Yaklaşık iki yıldır uygulanan ve temel önceliği enflasyonla mücadele olan parasal sıkılaştırma esaslı ekonomik program kapsamında en olumsuz unsuru psikolojik faktör olarak halkın dezenflasyona “ikna” olmaması oluşturuyor. Tüketicilerin ileriye yönelik enflasyon beklentilerinde ise tedricen de olsa oluşmaya başlayan iyimserliğin son iki aydır tersine dönmeye başladığı dikkati çekiyor.

Geçen on iki aylık döneme göre gelecek on iki ayda tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin “beklenti” endeksinin değeri, nisanda yüzde 6 düşüşle 56, mayısta da yüzde 0,3 düşüşle 55,8’e geriledi. Bu endeksin artması tüketici fiyatları bazında enflasyonda düşüş, azalması ise artış beklentisini yansıtıyor. Enflasyonda artış beklentileri güçlenirken, ücretlerde değişime ilişkin beklentilerde iyimserlik de mayısta tersine döndü. Nisanda yüzde 2,2 artışla 108,2’ye çıkmış olan ücretlere ilişkin endeksin değeri mayısta yüzde 0,1 düşerek 108 değerini aldı.

Ev alma beklentisinde kıpırdama

Refah göstergesi olarak tüketici güveninin somutlaştığı alanların başında gelen ev satın alma eğilimi canlanmaya devam etmekle birlikte, güven endeksinin bileşenleri içinde en düşük değerleri almaya devam etti. Hanelerin gelecek 12 ayda konut satın alabilme veya inşa ettirme ihtimaline ilişkin alt endeksin martta sadece 13,6 olan, nisanda yüzde 2,9 artışla 14’e çıkan değeri, mayısta da yüzde 7,8 artışla15,1’e kadar yükseldi. Ancak baz değerin 100 olduğu dikkate alındığında ev alma beklentisinin düzeyi hala diplerde olduğu dikkati çekiyor.

Gelecek 12 ayda konut tamirine para harcama eğilimine ilişkin endeks ise mayısta yüzde 1,6 düşüşle 34.7’ye indi. Gelecek 12 ayda otomobil alma beklentisini ölçen endeksin martta 23,4 olan, nisanda yüzde 10,6 artışla 25,9’e yükselen değeri ise mayısta yüzde 1,7 düşüşle 25,4’ye geriledi ve konuttan sonra en düşük beklenti düzeyini oluşturmaya devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmara Denizi ve Balıkesir halkı zehirleniyor, fabrikalar zehirli sularını denize boşaltıyor

Erişim engeli gelmeden, yayın tüm ülke görsün! Bu haberi yayın! Yer...

Avrupalı çiftçiler AB’yi protesto etti

Avrupa'nın dört bir yanından gelen çiftçiler, AB bütçesinde tarım...

Adrese teslim madenin ÇED süreci başladı!

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Boyabat’ta açmak istediği...

Meteoroloji’den sağanak ve sıcaklık uyarısı

Meteoroloji, 21 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Rapora göre;...