İç piyasada fiyatlar düşerken, 1 milyar doları aşan toplam kanatlı ürünleri ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan yumurta sektörü, ihracatta yaşanabilecek kayıpların önüne geçmek için fon kesintisinin acilen kaldırılmasını talep ediyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin üretim gücüyle hem iç talebi hem ihracatı rahatlıkla karşılayabileceğini vurguluyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2025 yılında sofralık yumurtada 200 milyon dolar, damızlık yumurtada ise 300 milyon dolarlık ihracat hedeflediğini açıkladı.
Türkiye’nin yumurta ihracatında geçmiş yıllarda Hollanda’nın ardından dünya ikinciliğine kadar yükseldiğini belirten Girit, bu alanda önemli bir potansiyele sahip olunduğunu vurguladı.
Türkiye’de yıllık yaklaşık 22 milyar adet yumurta üretildiğini ifade eden Girit, bunun 4 milyar adedinin ihracata yönlendirildiğini kaydetti. Sofralık ve damızlık yumurtanın yanı sıra, işlenmiş yumurta ürünlerinde de ihracatın artırılması gerektiğine dikkat çeken Girit, “Türkiye, yumurtada dünyanın önemli aktörlerinden biri konumunda” dedi.
İhracatta fon kesintisi tepkisi
İç piyasa ile ihracat dinamiklerinin farklı olduğunu belirten Girit, iç piyasaya yönelik alınan önlemlerin uluslararası ticarette olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi. Yumurtada uygulanan fon kesintisini “kibarca yasak” olarak nitelendiren Girit, “Bir konteyner yumurtaya getirilen 30 bin dolarlık fon, ihracatçının rekabet gücünü ciddi şekilde zayıflatıyor” değerlendirmesinde bulundu.