Her yere kurulan salata saksısı! Ağrıları artınca bu işe girdi, en ucuzu 10 bin lira

Üniversiteyi Oxford Brookes İşletme bölümünde okudu, sonrasında University of Leicester’da Basın Yayın ve Reklamcılık masterı yaptı. Esas mesleği reklamcılıktı. 15 sene Türkiye’nin en başarılı reklam ajanslarında çalıştı. Ancak ikinci çocuğu dünyaya geldikten sonra başına gelen 2 olay, hayatını bir anda tamamen değiştirdi. İki yıl önce gıda bahçeleri tasarımı ve uygulamaları yapmaya başlayan Nevra Akın Oktay, bu süreçte yaşadıklarını SEN ANLAT okuyucularıyla paylaştı.

Nevra Akın Oktay, 1977 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ancak doğduktan ilkokul bitene kadar Kütahya’da yaşadı ve güzel bir çocukluk geçirdi. Kütahya ilkokulunda Türkiye’nin güzel mozaiği içerisinde 40 kişilik bir sınıfta, dünyalar tatlısı Havva öğretmenden iyi bir eğitim aldı. Nevra’nın çocukluğu sokaklarda istop, yakartop, saklambaç oynayarak geçti. Başına buyruk, haylaz ve meraklı bir çocuktu. Babası maden yüksek mühendisiydi ve Kütahya’da maden ocakları vardı. Küçük kız ortaokulda sınava girip kazanmasıyla birlikte okumak için anneannesinin yanına İstanbul’a geldi. Lise 3’e kadar anneannesiyle yaşayan Nevra’nın sonrasında ailesi de İstanbul’a yerleşti. Üniversiteyi  Oxford Brookes işletme bölümünde okuyan Nevra, sonrasında University of Leicester’da basın yayın ve reklamcılık masterı yaptı. Esas mesleği reklamcılıktı. 15 sene Türkiye’nin en başarılı reklam ajanslarında çalıştı. Ancak ikinci çocuğu dünyaya geldikten sonra başına gelen 2 olay hayatını tamamen değiştirdi. Nevra, o günleri şöyle anlatıyor:

Her yere kurulan salata saksısı Ağrıları artınca bu işe girdi, en ucuzu 10 bin lira

“İkinci çocuğum olduktan sonra 2 olay yaşadım. İlki, vücutta yaygın ağrılara yol açan fibromiyalji diye bir hastalığa yakalandım ve alyuvarlarımda oksijen miktarı azaldı. Bu süreçte bir de işten ayrıldım. 2 çocuk ve sürekli senin kanını emen bir mesleği yapmak beni çok zorluyordu. Doktor, doğada yürüyüş yapmamı önerdi. Biz de kocam ve çocuklarımla Şile bölgesine her hafta sonu yürümeye gidiyor, orman banyosu yapıyorduk. Oraya gide gele bölgeyi keşfettik ve ‘Neden buralarda yaşamıyoruz?’ dedik. Şehirden ayrılma kararı vererek, Ömerli bölgesine tam da doğanın ortasına taşındık. Burada daha önce 40 yaşıma kadar deneyimlemediğim bir süreç beni bekliyordu. Çünkü doğanın işleyişini keşfettiğim bir kapı açıldı. Bu süreçte tarım zehirleriyle ilgili de bilincim çok yüksekti. Çocuklarıma zehirli gıda yedirmek istemiyordum. ‘Bahçeli bir evim var ve neden kendi gıdamı üretmiyorum?’ diye düşündüm ve serüven böyle başladı.”

PEK ÇOK EĞİTİM ALDI

Nevra, işe Bursa’da Belentepe Permakültür Çiftliği’nde Permakültür Tasarım Sertifikası eğitimi alarak başladı. Permakültür, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve şu an yaşarken de zarar vermeden sürekli onaran bir yaşam biçimini anlatıyordu. Bu eğitim için 3. üniversite tabirini kullanan Nevra; ekolojik yapılar, hayvan sistemleri, toprak, yağmur suyu hasadı, topluluklar, gıda sistemleri gibi çok farklı konularda bilgi sahibi oldu. Ancak Nevra’nın ilgisini gıda yetiştirmek ve tohumlar çekiyordu. O konuda kendini daha da geliştirmek istiyordu. Bunun için İSMEK’ten Sebze Yetiştiriciliği, Royal Botanic Garden Edinburg’tan Uygulamalı Bahçıvanlık, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nden Bitkisel Tasarım Eğitimi, Kokopelli Şehirde’den Yağmur Suyu Hasadı Atölyesi, İstanbul Permakültür Kollektifi’nden Mine Pakkaner ile Budama Eğitimi, Nazım Tanrıkulu’ndan Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Gülderman Çiftliği’nde Agrohomeopati eğitimlerini alarak bilgilerini genişletti. Ekolojik mimariye olan ilgisi bu dönemde şekillendi ve Melih Aşanlı’dan bu alanda eğitim aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai dondan etkilenen çiftçiler için kanun teklifi: ‘3 yıl ertelensin’

CHP’li Gürer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için...

Gıdacılardan S. Arabistan’a 1 milyar dolar ihracat hedefi

Ege İhracatçı Birliklerince düzenlenen, “Suudi Arabistan Gıda Ticaret Heyeti”ne...

İki ilde çiftçiler kurdukları sistemle zirai donu hasarsız atlattı: Ürünlerin tamamını kurtardık!

İzmir ve Manisa'daki bazı çiftçiler, tarım alanlarına kurdukları sistemlerle...

Meteoroloji’den çok sayıda il için uyarı: Kuvvetli yağış bekleniyor

Meteoroloji, 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. 20 il...