Donun vurduğu üretici kara kara düşünüyor: Tek çözüm ‘afet bölgesi ilanı’

Mustafa Çakır

Çiftçi primler yüksek olduğu için sigorta yaptıramıyor. Tek yıllık ürünlerde ise sigorta 15 Nisan’dan sonra başlıyor. Gerçek hasarın tam olarak tespit edilmemesi de üreticiyi sigortadan uzaklaştırıyor.

Çiftçiyi vuran don, fiyatları dolayısıyla da enflasyonu artıracak. Dondan etkilenen ürünlerin önemli bir bölümü ihracat ürünü. Bu nedenle de ihracatta da düşme bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tek çözümün kuvvetli don olan yerlerin “afet bölgesi ilan edilmesi” olduğunu söyledi. Çiftçilerin sigorta yaptırmamasının en önemli nedeni ise primlerin yüksek olması. Bu arada tek yıllık ürünlerde sigortanın 15 Nisan’dan sonra başlayacağına da vurgu yapılıyor.

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, üreticinin neden sigorta yaptırmadığı konusunda temel sorunun “hasarın düşük gösterilerek, gerçek bedelin ödenmemesi” olduğunu söyledi. Suiçmez, ayrıca kesintilerin de sıkıntı yarattığına dikkat çekti. Sigorta yaptıranların zararlarının belli bir kısmının ya da tamamının karşılandığına işaret eden Suiçmez, “Asıl sorun ekonomik gerekçelerle sigorta yaptırmayanların yaşadığı zarar. Onu gidermenin tek yolu da o bölgenin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi” dedi. Suiçmez, bölgenin “afet bölgesi” ilan edilmesi halinde zararların karşılandığına vurgu yaptı.

“KUVVETLİ DON”

Bu arada hangi bölgelerin “afet bölgesi” ilan edileceğinin önemli olduğuna işaret eden Suiçmez, şöyle devam etti:

“Don 3’e ayrılıyor. 0 ile eksi 2 derece arası hafif don. Eksi 2.2 ile eksi 4.4 arası orta seviye don. Eksi 4.4’ten daha düşük dereceler ise kuvvetli don anlamına geliyor. Son yaşanan durumda sıcaklığın eksi 15’e düştüğü durumlar yaşandı. Afet bölgesi ilan edilmesi gereken yerler kuvvetli don yaşanan yerler. Yüzde 80-90 hasarın olduğu yerler. Don hep vardı, hep olacak.”

Suiçmez, yaşanan don olayının iç piyasada fiyatları artıracağına dikkat çekti. Ayrıca bu ürünlerin ihraç ürünleri olduğuna da işaret eden Suiçmez, “İç piyasada fiyatlar çok yükselecek. Dışarıya satılacak ürün de bulunamayacak. Peki üretici seneye ne yapacak ? Yaş sebze, meyve de dondan etkilendi” değerlendirmesini yaptı. Suiçmez, son yaşanan don olayında Manisa, Trakya’da üzümde, Malatya, Elazığ’da kayısıda, Niğde, Karaman’da elma, patateste, Çorum’da cevizde, Giresun, Ordu, Sakarya taraflarında fındıkta, Tunceli’de dutta, Konya’da şeker pancarında ciddi hasar oluştuğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...

Didem Eryar ÜNLÜ, İklim Kayıp ve Zarar Fonu’ndan 250 milyon dolarlık ilk destek

Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu...

Erdoğan’nın Don ile ilgili açıklamaları Gazi Kutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,...

Don sonrası TZOB’dan 3 talep

Türkiye genelinde etkili olan zirai donla ilgili TZOB Yönetim Kurulu...