Sevinçte de kederde de ayran içtik

Türkiye’de ayran üretimi ve tüketimi her geçen yıl artış gösteriyor. Ayran üretimi 2024 yılında yüzde 12’lik artışla 932 bin tona yükseldi. Son yıllarda iç pazarda mevlit, taziye, düğün, bayram ve iftar sofralarında ayranın daha fazla yer aldığını kaydeden ASÜD Başkanı Harun Çallı, “Sevinçte de kederde de ayran içtik” dedi.

Ayran tüketimi her geçen yıl hem iç pazarda hem de ihracatı artış göste­riyor. Türkiye’nin geleneksel lezzetlerinden biri olan ayran, son yıllarda hem yerel hem de uluslararası pazarda tüketi­mi artan bir ürün haline geldi. Üretim ise 1 milyon tona dayan­dı. Mevlit merasimleri, hasta ziyaretleri, düğünlerde, taziye­lerde, bayramlarda, partilerde ve iftar sofralarında hep milli içeceğimiz ayranın tüketildiği­ni belirten Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, “İç ve dış pazardaki artışı, tü­keticilerin artan sağlıklı bes­lenme talebi ve süt ve süt ürün­leri sanayisinin gün geçtikçe modernize olmasıyla açıklaya­biliriz.

Ayranın yaygın tüketil­mesinin ardında hem gelenek­sel hem de besleyici bir içecek olması yatıyor. Yaz aylarında serinletici etkisiyle öne çıkan ayran, aynı zamanda zengin protein, kalsiyum ve probiyotik içeriği sayesinde sağlıklı bes­lenme alışkanlıklarına katkı sağlıyor. Sanayicimiz her yaş­tan tüketicinin beklentisine gö­re ambalaj ve damak tadına uy­gun ürünler geliştiriyor” dedi.

İhracat çift haneli artıyor

Türkiye’de ayran üretimi 2024 yılında yüzde 12’lik ar­tışla 932 bin tona yükseldiğini aktaran Harun Çallı, üretim ile birlikte ihracatı da yüzde 13,8 artış göstererek 2 milyon 837 bin dolara çıktığını bil­dirdi. Cumhurbaşka­nı Recep Tayyip Erdo­ğan’ın 2013 yılında ay­ranı milli içeceğimiz olarak takdim etmesin­den bu yana üre­timin her yıl artış göster­diğine dikkat çeken Çal­lı, “O dönem 500 bin ton civarı olan ayran üre­timimiz bir milyon to­na yaklaştı.

Son 4 yıllık üretim ra­kamlarına baktığımızda ise 2021 yılında ayran üretimi 717 bin ton iken 2022 yılında üretim 776 bin tona, 2023 yılında ise üretim 829 bin tona ve 2024 yılında ise üretimimiz 932 bin tona çıktı. İhracatta ise başta Kör­fez ve yakın coğrafya ülkeleri olmak üzere Gürcistan, Irak ve Libya’ya ihracatımızda ilk sırada yer alıyor” açıklama­sında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai don narenciye kokusunu yok etti

Soğuk hava darboğazdaki üreticiyi etkiledi. Narenciye bahçeleri hayati seviyede...

TMO’dan Ocak ayında yüklü miktarda arpa alan kişi ve kuruluşlar köşeyi döndü!

TMO’dan tahsisin uygulanmadığı Aralık ve Ocak ayında yüklü miktarda...

İklim krizine karşı doğal bariyer: Yosun çiftlikleri

Yeni bir araştırma çiftliklerde üretilen yosunların sudaki kirleticileri emerek...

Okyanuslar ısınıyor buharlaşma azalıyor: İklim krizinde yeni bir dönem başladı

Son 45 yıldır okyanusların yüzey sıcaklıkları artarken, buna paralel...