Avrupa Birliği (AB), AB’de kabul görmeyen standartlarda üretilen bazı ürünlerin yasaklanmasını değerlendiriyor.
Financial Times’ın haberine göre Avrupa Birliği, kullanımı halihazırda yasak olan pestisitlerle yetiştirilen bazı ürünlerin ithalatını durdurmak istiyor. Böyle bir yasak, ithal ürünlerin AB çiftçilerini zorda bırakmasını önlemeye de yardımcı olacak.
Planın hayata geçmesi halinde, ABD’de yetiştirilen soya fasulyesi, AB’ye girişi yasaklanacak ürünlerin ilk sıralarında yer alabilir. Bununla birlikte birçok üründen oluşan bir yasak listesi anlamına gelebilir.
ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklı ticaret politikasıyla kıyaslanan plan, AB’nin sızdırılan Tarımın Geleceği Vizyonu (Vision for the Future of Agriculture) belgesinde yer alıyor. Belgede, “Komisyon, uluslararası kurallar doğrultusunda, özellikle tarım ilaçları ve hayvan refahı konularında ithal ürünlere uygulanan üretim standartlarının daha güçlü bir şekilde uyumlaştırılmasını takip edecektir” ifadelerine yer verildi.
Tarihsel olarak Komisyon, Fransa gibi Üye Devletlerden gelen karşılıklı ticaret politikaları uygulama çağrılarına, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından belirlenen kuralları ihlal edebileceği gerekçesiyle karşı çıktı. Kısıtlamalara sadece bilimsel gerekçelerle izin veriliyor.
Geçmişte, AB Komisyonu’nun Uluslararası İlişkiler Direktörü olarak görev yapmış olan John Clarke, haber bülteninde bu “ayna hükümlerin” korumacılığa yol açabileceği için DTÖ kuralları uyarınca yasaklandığını söylüyor. Clarke, farklı yerlerde farklı pestisitlere ihtiyaç duyulduğuna, örneğin tropik bölgelerin Avrupa’dakilerden farklı zararlılara sahip olduğuna dikkat çekiyor.
Ancak FT’nin aktardığı bir AB yetkilisi, yasağın sadece en tehlikeli pestisitleri kapsayacağını ve genel bir yasak olmayacağını öne sürdü. Başkan Trump ise konuyla ilgili açıklamasında, “Benim için sorun değil. Bırakın yapsınlar. Bunu yaparlarsa sadece kendilerine zarar verirler. Bunu hayal bile edemiyorum ama önemli değil” dedi.
www.gidahatti.com/haber/23828111/avrupali-ciftcileri-korumak-icin-abd-urunlerine-yasak-gundemde