Tarım ve gıdada, ‘bilgi kirliliğine’ karşı ortak eylem kararı

Tarım ve Gıda Düşünce Atölye çalışmalarının il­ki, Nişasta Sanayicileri Derne­ği’nin ev sahipliğinde “Bilgilen­dirme Kirliliği ve Tarım-Gıda İlişkisine Yönelik Tarımsal Dü­şünce Hasadı” gerçekleştiril­di. Alanında yetkin çok sayıda profesyonelin katkılarıyla ta­rım ve gıda sektöründeki bilgi­lendirme kirliliği ele alındı.

Tarım ve Gıda Düşünce Atölyesi Sözcüsü İsmail Ke­maloğlu, dezenformasyonun tüketicilerin satın alma alış­kanlıklarını değiştirerek hak­sız rekabete de yol açtığını be­lirterek, gıda güvenliği konu­sundaki kafa karışıklıkları, yanlış bilgilendirmeler ve sek­törün algı yönetimi açısından eksiklikleri olduğunu, bu nok­tada sanayiciler, akademis­yenler, medya mensupları ve kamu yetkilileriyle birlikte ha­reket etmek gerektiğini söyle­di.

Türkiye’nin 23 milyon hek­tar tarım arazisine ve 3,1 mil­yon işletmeye sahip olduğunu, her bir işletmeye ortalama 6 hektar arazi düştüğünü ve bu arazilerin ise genellikle 5-10 parçaya bölünmüş olduğunu kaydeden Kemaloğlu, “Tüm bunlara rağmen ülkemiz yıllık 36 milyar doları aşan tarım ve gıda ihracatı yapıyor” dedi.

Küresel tarımsal hasılanın 4.5 trilyon dolar civarında ol­duğunu ve Türkiye’nin bu pas­tadan yalnızca yüzde 1,5 düze­yinde pay aldığını kaydeden Kemaloğlu, “Ancak yüzde 3’lük bir pay almak da gayet müm­kün. Karadeniz üzerinden ger­çekleşen 500 milyon tonluk tahıl ihracatının yaklaşık 200 milyon tonu Türkiye’nin et­rafından geçiyor. Türkiye’nin güneyine baktığımızda ise net ithalatçı ülkelerle çevrili oldu­ğunu görüyoruz. İşte tam da bu noktada Türkiye, üreticiler ile ithalatçılar arasında bir köp­rü konumunda bulunuyor. Bu avantajımız önümüzdeki sü­reçte daha da güçlenecek” ifa­delerini kullandı.

“Kalıntı vakaları 2024 itibarıyla düştü”

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, vatandaşların sağ­lığını korumak için en katı gıda mevzuatına sahip ülkenin Tür­kiye olduğunu söyledi. Son yıl­larda Türkiye’nin tarım ürün­lerindeki pestisit kalıntıları­nı azaltma konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini anım­satan Dilber, “2021 yılında Tür­kiye’den ihraç edilen ürünler­de tespit edilen kalıntı vakaları 358 iken, 2024 itibarıyla bu sayı 193’e düştü. Bu, ciddi bir başarı göstergesidir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Cargill istiyor, AKP veriyor

Bursa’daki Cargill’in birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurduğu fabrika...

Türk akademisyenlerin geliştirdiği ceviz türü zirai dona meydan okudu: Tek bir kayıp yok!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesince yaklaşık 20...

Ali Ekber Yıldırım: Zirai dondan zarar gören ürünler ve kriz yönetimi

İklim krizine bağlı olarak yaşanan felaketlerin sayısı ve etkisi...

Bakan Yumaklı: Sigortası olan çiftçiye ödeme hemen yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde etkili...