Şelale Kadak: Türk tarımı için İzmir’de bir ‘Silikon Vadisi’ kuruldu

İzmir Ticaret Borsası, Menemen’de bir Tarım Teknoloji Merkezi açtı. Borsa Başkanı Işınsu Kestelli’ye göre burası “Tarımın Silikon Vadisi olacak.” Nitekim merkezde ilk yatırım yapan şirketlerin tamamı yüksek teknolojiyle tarımı birleştirmeye çalışıyor.

İzmir’in tarihindeki ilk ve tek kadın borsa başkanı Işınsu Kestelli ile 2009 yılında, 1891 yılında kurulan İzmir Ticaret Borsası’nın başkanlık koltuğuna oturmasından hemen sonra tanışmıştım. Kestelli ilk meslek komitesine 1993 yılında girmiş, 2003 yılından itibaren de yönetim kuruluna girerek başkanlığa giden yolda ilerlemişti.

Geçtiğimiz günlerde kendisinden bir davet aldım. İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan İzmir Tarım ve Teknoloji Merkezi’ni ekibiyle birlikte anlatmak ve yol haritalarını gazetecilerle paylaşmak istiyordu. Yine çok önemli bir konuda İzmir öncü olmuştu ve tarım gibi ülkenin geleceğinde önemi tartışılamayacak bir alanda İzmir Ticaret Borsası önemli bir adım atmıştı.

Öyle görünüyor ki üretim miktarı ile dünyanın en büyük 10 tarım üreticisinden biri olan Türkiye’nin tarımda özellikle teknoloji alanında ses getirecek projeler ile İzmir şehri öne çıkacak.

Işınsı Kestelli Türkiye’nin ilk kadın Ticaret Borsası Başkanı olarak tarıma da el attı.
Işınsı Kestelli Türkiye’nin ilk kadın Ticaret Borsası Başkanı olarak tarıma da el attı.

Işınsu Kestelli, Türk tarımının dijital dönüşüm ihtiyacının Türkiye’nin en önemli yapısal reform alanlarından biri olduğunu ve yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalıştıkları İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü ve ekibi ile birlikte bugünlere getirdiklerini söylüyor.

Ziraat, Türkiye İş Bankası ve DenizBank’ın da ortak olduğu İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi UTAEM’in Menemen’deki tesislerinin baştan aşağıya yenilenmesiyle hayata geçirilmiş.

Yaşayan bir laboratuvar olacak

Kestelli, “Hem bireysel girişimciler hem de kurumsal yatırımcılar için çağdaş bir çalışma alanı yarattık. TEKMER statüsü ile merkezimizi yatırım açısından cazip hale getirdik” diyor.

Öğreniyoruz ki resmi açılışı 2025 yılının bahar aylarında yapılacak olan merkezi ‘Tarımın Silikon Vadisi’ olarak tanımlayan Işınsu Kestelli, tarımda yaşanan planlama, teknoloji açığı, insan kaynağının yaşlanması, finansmana erişim, su ve toprak başta olmak üzere doğal kaynakların üzerindeki baskı gibi bazıları akut, bazıları kronik önemli sorunlarına bu merkezin çare olacağı görüşünde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakanlığın listesi asgari ücretin bir buçuk katı

https://youtu.be/xr_jTuzXbck?feature=shared Ramazan ayının gelişiyle beraber vatandaş cep yakan çarşı pazarın...

Bu liste elden ele dolaşıyor 10 ünlü peynir markası ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde denetimlerine devam ediyor....

Asgari ücretle kaç adet ramazan pidesi alınabiliyor?

Ramazan ayına sayılı günler kala, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan...

Çiğ süt desteği ödemelerine ilişkin esaslar belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025-2026 dönemi çiğ süt üreticilerine...