TGSD, 200 çiftçiyle organik pamuk üretimini artıracak

TGSD, salgın ile birlikte talebinde patlama yaşanan organik pamuğun üretimini artırmak için harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak projeye başlayan TGSD, Aydın Söke’de 200 çiftçinin 20 bin hektar alanda organik pamuk üretmesini sağlayacak.

Dünyaca ünlü hazır giyim markalarının organik pamuk kullanımını artırmaya yönelik taahhütleri, arzı yetersiz kalan organik pamuğa talebi daha da artırdı. Dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi Hindistan’da yaşanan yolsuzluklar ve Çin’in Sincan bölgesindeki pamuk toplama politikasına tepkiler, markaların yönünü Türkiye’ye çevirmesine yol açtı. H&M, Inditeks, Lacoste gibi dünya devlerinin Türk pamuğuna ilgisi yoğunlaşırken, Türkiye de mevcut üretimi artırmanın yollarını arıyor. Bu çalışmalardan biri Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından hayata geçiriliyor. TGSD tarafından daha önce konuya ilişkin yapılan açıklamada, yılda 30 milyar doları aşkın ihracata imza atan hazır giyim ve tekstil sektörlerinin temel hammaddesini pamuğun oluşturduğunu vurgulanmış ve özellikle organik pamuk üretiminin cazip hale getirecek yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizilmişti.

5 bin ton üretim hedefleniyor

Açıklamada 2025 yılına kadar ihracatın yüzde 20’sinin, yani en az 250 bin tonunun organik pamuk temelli iplik ve kumaş içeren ürünlerden oluşması gerektiği belirtilerek, “Mevcut üretim kapasitesi sektörün bugünkü ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla ülkemizde organik pamuk üretimini hızlı bir şekilde yaygınlaştırmak en gerçekçi seçenek olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullanılmıştı. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, bu kapsamda yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber sözleşmeli organik pamuk tarım modeli ile ilgili bir çalışma başlattık. Bizim destek verdiğimiz proje Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Çalıştığımız ihracatçı firmalardan güç alarak Aydın’ın Söke bölgesinde 20 bin hektarlık ekilen pamuk alanını organik pamuk alanına çeviriyoruz. Tarım Bakanlığı da fidan ve birtakım destekler veriyor. Alanı organik tarım alanına çevirmek için 200’e yakın çiftçi ile çalışılıyor. Türkiye’den ciddi alım yapan ABD’li ve AB’li müşteriler alım garantisi veriyor. Bu 20 bin hektarlık ekilen alanı organiğe geçireceğiz ancak burada 3 yıllık bir geçiş dönemi var. Müşteriler ara geçiş ürününü de alacak. Onu da Control Union’dan belgeli IC2 pamuk olarak alacaklar. Dördüncü yılda organik pamuk üretimine geçilmiş olacak. 20 bin hektarda 5 bin ton civarında verim bekleniyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gazi Kutlu: Böcek çiftliği kurmaya, böcek eti üretmeye hazır mısınız?

Böcek çiftçiliği geleceğin gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından önemli...

Mine Ataman: Tavuk fiyatlarının sebebi

Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 yıllık enflasyon yüzde 69,8...

Prof. Dr. Dilek LEBLEBİCİ TEKER: Yeşil dönüşüm

Belki çoğumuz farkında değiliz ancak çoktan kapımızı çalmış olan...

Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası TURUNÇGİL Çalıştayı! MERSİN

https://www.youtube.com/live/ImKuBbWx6Qc?feature=shared Mersin'de "Turunçgil Çalıştayı" başladı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet...