Tarım ve gıda devleri işlerini büyütmek için, trend pazarlardaki uzman şirketlerle flört ediyor, evleniyor veya onları satın alıyor. “Sağlıklı atıştırmalıklar/proteince zengin içecekler/fonksiyonel gıdalar/kültür et gibi gıdanın hızlı büyüyen inovatif pazarlarına girmek isteyen devler, küçük ama alımlı/uzman şirketlere gönlünü kaptırıyor.
General Mills yoğurt üreten şirketini satarken küresel anlamda en hızlı büyüyen evcil hayvan maması pazarına odaklanmaya karar verdi. PepsiCo, Siete Foods’u 1,2 milyar dolara alarak Doritos gibi görece az sağlıklı atıştırmalıklar yanına etnik yiyecekler kategorisini eklemiş oldu.
Tyson FoodsBeyon Meat Future, Upside Foods gibi hücresel et üreticilerine yatırım yaptı. JBS, İspanyol start-up BioTech Foods’u satın aldı. Migros, Givaudan ve Bühler güçlerini birleştirerek hücresel gıda teknolojileri alanında çalışacak ‘The Cultured Hub’ı açtılar. Mars Kellonava’yı 36 milyar dolara aldı. Uzmanlara göre 2025, “tarım ve gıdada temkinli büyüme/trend alanlara yatırım yapma/fonksiyonel gıda üreten uzman markalarla cilveleşme/maliyetleri düşürme/gıda güvenliği standartlarını artırma yılı” olarak değerlendirecek.
Asgari ücretin yüzde 10’u ekmeğe
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, Ocak 2025 dönemi gıda enflasyonunu yüzde 3,9 olarak açıkladı. Mevsim meyveleri ve bazı sebzelerde düşüş yaşanırken limon gibi üretimi yüksek ürünlerde bile fiyat artışı takibe değer. Çiğ süt fiyatındaki artış sonrası yoğurt fiyatı güncellenirken sütlü tatlıların da tadı kaçtı.
TÜİK’e göre gıdadaki enflasyon bir önceki aya göre yüzde 5,47 arttı. FAO’ya göre 2024’te dünya genelinde gıda fiyatları yüzde 6,7 artarken Türkiye’de yüzde 43,6 artış yaşandı, acaba niye? Asgari ücretle geçinen dört kişilik çekirdek bir ailenin aylık ekmek maliyeti yaklaşık 2 bin TL, asgari ücretin yaklaşık yüzde 10’u. Yanında bir de simit yerse vay haline. Maaşın tamamı Bomonti pazarı çıkışlı ata tohumu ekmeğe yetmez. Aile yılını ziyadesiyle yaşarken geleneğin mayalandığı sofrada tadımız kaçmak üzere.