Prof. Dr. Aykut Gül: Geleceğin tarımı yapay zekâ ile mi şekillenecek? – 1

Avcı-toplayıcı toplumla başlayan, ta­rım toplumuyla büyük bir sıçrama ya­pan insanoğlunun gelişim süreci Sanayi 1.0’dan Sanayi 4.0’a kadar devam etti. Bu­gün geldiğimiz aşama ise Toplum 5.0, diğer bir ifadeyle süper akıllı toplum veya bazıla­rının tercih ettiği gibi yapay zekâ toplumu.

Aslında her bir toplumsal gelişim aşa­ması, bazı toplumların büyük bir atılım yapmasına, bazılarının ise çok gerilere düşmesine neden oluyor. Bunu aniden bü­yüyen şirketlerde veya hiç batmaz denilen çok uluslu şirketlerde de görüyoruz.

Toplum 1.0’dan Toplum 5.0’a kadar in­sanlığın gelişim sürecinde tarım sektörü sadece bir kez (Toplum 2.0) yer alıyor gö­rünse de hiçbir zaman önemini kaybetme­yen, dahası artan nüfus ve azalan kaynak­larla stratejik önemi daha çok anlaşılan bir sektör.

Tarım ve yapay zekâ: Geleceğin gerçekliği mi, hayal dünyası mı?

Ülkemiz açısından yapay zekâ büyük fır­satlar sunuyor. Artık ülke olarak, başta su olmak üzere sahip olduğumuz her bir kay­nak çok daha değerli.

Yapay zekanın tarıma en büyük katkı­sı kaynak kullanım ekonomisinde. İkinci büyük katkısı ise risk ve belirsizliği azalt­ması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ceyhan nehri artık temiz akıyor! Gözümüz suyun renginin üzerinde olacak

Uzun bir süredir Adanalı  duyarlı çiftçilerinin yakın takibi nihayet...

Et tüketimi yüzde 50 azaldı fiyatı 30 TL düştü

Et fiyatları, azalan tüketim nedeniyle son dönemde düşüşe geçti....

Hal başkanlarından çağrı: Ucuz sebze ve meyve için haller tüketicilere açılsın

Mevsim sebzeleri hal çıkış fiyatları üzerinden karşılaştırıldığında geçen yıla...

Başkanlık sistemi çiftçiyi de vurdu

Başkanlık sisteminden önce çiftçi, alması gereken desteğin yarısını alırken,...