Su ürünleri ve hayvansal ihracatında rekabet zayıflıyor

Su ürünleri  ve hayvansal mamulleri ihracatı yüksek finansman maliyetleri nedeniyle rekabet gücünde zayıflama yaşandığını kaydeden İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, bunun sonucunda güçlü oldukları pazarlarda zayıflama ve bazı sektörler için pazar kayıplarının yaşandığını söyledi.

Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamullerin­deki üretim artışı ihra­cat rakamlarına da yansımaya başladı. Sektör, son yıllarda ih­racatta yakaladığı ivmeyi reka­bet nedeniyle her pazarda sür­düremiyor. Sektör temsilcile­ri bazı pazarlarda yaşanan güç kaybını yüksek finansman ma­liyetlerine bağlıyor.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Bir­liği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, “Bu­nun sonucunda güçlü oldu­ğumuz pazarlarda zayıfla­ma ve bazı sektörler için pa­zar kayıplarına kadar gidiyor. Diğer taraftan, pazarlardaki rekabetçiliğin azalması ile 2025 yılı için belirlenen ih­racat hedeflerimiz de olum­suz etkiliyor. Önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak engelleri aşmamızın, özellik­le üretim artışının sağlana­bilmesine de bağlı olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatını 2024 yılı açısından doğru değerlendir­mek için bir önceki yıl verile­rine de bakmakta fayda oldu­ğunu belirten Sezer, 2023’te özellikle yılın ilk çeyreğinde en büyük ihracat pazarların­da derinleşen resesyon, ban­kacılık krizi ve yaşanan bü­yük deprem ile ihracatçıla­rın zor bir dönem geçirdiğine vurgu yaptı.

Buna rağmen ih­racatçıların hız kesmeden ça­lışmalarını sürdürdüklerini, birlik olarak heyetleri, fuar­lar gerçekleştirdiklerini ve yeni pazarlar aramaya devam ettiklerini aktaran Sezer, “Bu doğrultuda 2023 yılı sektör ihracatımız 3 milyar 486 mil­yon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında ise ABD’de baş­layan bankacılık krizi ile bir­likte küresel ticaretteki sert­leşen havaya rağmen ülkemi­zin sahip olduğu potansiyel ve gücünün farkında olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ettik. Bu doğrultuda 2024’te ise ihracatımız 3 mil­yar 863 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

İhracatlar kısa vadeli planlar yapmaya yöneldi

Sektörü olarak 2024 Ekim ayı sonu rakamlarına göre en fazla ihracat yapılan ülkele­rin sırasıyla; 626 milyon do­lar ile Irak, 451 milyon dolar ile Rusya, 246 milyon dolar ile İtalya geldiğini ileten Se­zer, küresel piyasalardaki be­lirsizliklerin piyasada den­gesiz bir yapı yarattığını ve bunun da ihracatçıları kısa vadeli planlar yapmaya zor­ladığını söyledi.

Yeni yılda ihracatçıları farklı zorlukla­rın beklediğini bildiklerini ve gördüklerini aktaran Sezer, “Başta Ukrayna – Rusya Sa­vaşı olmak üzere, dünya ge­nelinde yaşa­nan savaşlar ve tehditler küresel gıda tedarikini zo­ra sokmaya devam edi­yor. Sektörümüz bu zorlu durumu avantaja dönüştür­mek ve gıda talebinin ülke­mize akmasını sağlamak için tüm çalışmaları yapmaya de­vam edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Geçen sene Türkiye’den en çok ihraç edilen meyve belli oldu

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz,...

Tarımsal girdi fiyatlarında büyük artış! Kasım 2024 verileri açıklandı…

TÜİK'in açıkladığı verilere göre tarımsal girdi fiyatları Kasım 2024'te...

Limonda üretim düştü üreticiler destek bekliyor

Türkiye limon üretiminin yüzde 51’ini karşılayan Mersin’de üretim ve...

TBYD Başkanı açıkladı: Alkollün ardından alkolsüz içeceklere dev zam!

Alkol zamlarının ardından alkolsüz içeceklerin fiyatlarında da artış yaşandı....