Mine Ataman: ABD, GDO mısır yasağını kazandı

Meksika, 2023’te ABD’den aldığı GDO mı­sırın insan sağlığı için uygun olmadığı argümanıyla ithalatına yasak getirmiş, hayvan yemi ve endüstriyel kullanım için kademeli olarak biyoteknolojik tahıllara geçiş yapılma­sı kararını almıştı. ABD yasağın bilimsel bir te­mele dayanmadığını kanıtlayınca yasak kaldı­rıldı.

Ülkeler sözde sağlık endişesiyle küresel ticareti dizayn ediyor. Son yıllarda Türkiye’de de gündemde olan “pestisit/tarım ilaçları” gi­bi konuların altında da bu türden sebeplerin ol­duğunu daha önce yazmıştım. ABD, Ocak-Ekim arasında Meksika’ya 4,8 milyar dolarlık mısır ihraç etti. Meksika Hükümeti, yasağı kaldırır­ken endüstriye; “mısır tarımında kullanılan glifosat yerine daha sağlıklı bir herbisit kulla­nılmasını ve biyolojik mücadeleyi artırma gibi talimatlar verdi.”

ABD Tarım Bakanlığı çiftçi­sini korumak için Meksika’ya dava açıp mısır üreticisinin pazar kaybetmemesi için uğraşır­ken biz mısır düşmanlığını tetikleyip üretimi­ne kota koyup, pek çok endüstrinin ve hayvan yemlerinin hammaddesi olan mısırın üretimi­ni engelliyoruz. 2023 yılı mısır ve yan ürünle­ri ithalatı 924 milyon dolar. Hem ihracat artsın diyoruz, hem ithalatın önünü açıyoruz.

Portakal devi Alico narenciye işinden çıkıyor

Narenciye devi Alico, “Florida’da narenciye üretmek artık ekonomik değil, hastalıklar, ka­sırgalar üretimi yüzde 73 düşürdü, karlılık için her yolu denedik, tarım endüstrisindeki mali­yetler artık yönetilemiyor” diyerek sektörden çekileceğini duyurdu. Arazilerin bir bölümü satılacak, kiraya verilecek bir kısmı da ticari ve konut geliştirmek için ranta açılacak. Ka­liforniya merkezli avokado ve limon üreticisi Limoneira da borçlarını ödemek için binlerce dönüm arazisini satışa çıkardı.

Geleneksel tarımın miadı doldu

Klasik yöntemlerle verim artıran her yön­tem uzun vadede antropojenik sera gazı emis­yonlarını artırıyor. Tahıl ürünleri tohumdan sofraya kadar küresel ısınmaya etkisi 1961’den 2020’ye kadar sekiz kat arttı, sürdürülebilir­lik endeksi üç kat azaldı. Gezegende artık ge­leneksel yöntemlerle tarım yapmak çok mali­yetli. ABD Tarım Bakanlığı Milton Kasırgası ve yeşillenme hastalığı gibi nedenlerden ötürü narenciye rekoltesinin asrın en düşük seviye­sinde olduğunu öngörüyor. ABD, 2014’ten beri turunçgil hastalığıyla mücadele için 400 mil­yon dolar harcadı.

Balon balığını getir para kazan

Mısır Devlet Başkanı Sisi daha çok para ka­zanmak için Süveyş Kanalı’nı büyütünce Kızıl­deniz’den akın akın istilacı türler Akdeniz ve oradan Karadeniz’e geldi. Tarım ve Orman Ba­kanlığı, balon balığı ile mücadele kapsamında daha önce 2,5 TL olan destek tutarı 10 TL’ye çı­karıldı. 2020’den beri 373 bin balon balığı av­landı. Hem balıkçılık desteklendi hem de sucul biyoçeşitlilik korundu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Endüstriyel emisyonların kontrolüne AB kriteri!

Çevre Bakanlığının yayımladığı yönetmelikle sanayi tesisleri, F’den A’ya kadar...

Meteoroloji, AKOM peş peşe uyardı! İzlanda soğuğu kapıda: 25 ile kar geliyor

Ocak ayı ile birlikte yurt genelinde sıcaklık mevsim normallerinin...

CHP’li Gürer’den tepki: İhracat iadesi ürünler imha ediliyor mu?

Türkiye'den ABD ve Avrupa'ya ihraç edilen pek çok ürün...

Yerin 30 metre altında tonlarca tarım ürünü ürettiler

Dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi konumundaki İstanbul...