Prof. Dr. Aykut Gül: Gençlik ve tarımda kariyer fırsatları

“Önce kıraat sonra ziraat, zanaat…” diyor Osman Yazıcı “Üç Cemre Bir Bahar” adlı muhteşem eserinde. Gençler için tarım öğretimini ve kariyerini son de­rece veciz bir şekilde ifade etmiş söz üstadı. “Gençliği nadasa bırakan, ihtiyarlığın key­fini süremez” diyor Yazıcı.

Tarım öğretimi

Evet, 10 Ocak’ta Tarım Öğretiminin 179. Yıldönümünü kutladı 48 ziraat fakültesi. Protokol, akademisyenler ve paydaşlar bir kez daha tarımın sorunlarını dile getirdiler.

Somut önerilerden çok şikayetleri, fır­satlara odaklanmak yerine tehditleri öne çıkaran, siyasi söylemlerin ötesine geçe­meyen politikasızlık vurgularının yapıldığı konuşmaların yanı sıra az sayıda da olsa de­ğerli fikirleri duyabilmemize vesilesi oldu kutlamalar.

Mevcut 100 binin üzerindeki mezunlara her yıl eklenen 5-6 bin civarın­daki yeni mezun. Mezunların yaklaşık ola­rak üçte birinin kamuda, üçte birinin özel sektörde ve geriye kalanların ise meslek dı­şı alanlarda istihdam edildiği tahmin edi­len devasa yetişmiş insan kaynağı. Binlerce gencimize 4-5 yıl verilen tarım eğitiminin büyük çapta heba edilmesi söz konusu.

İklim krizi ve yapay zekâ, dünyayı, ülke­leri ve işletmeleri hızla değişmeye zorluyor. Bu süreç, tarım eğitimini de kökten değiştir­meyi ve değişimi de sürekli hale getirmeyi gerektiriyor. Tarım 4.0 kapsamında, sadece müfredat değişimi ile sınırlı kalmayan, kay­nak kullanım ekonomisini ve dijital tarımı merkeze alan, yeni bir tarım eğitimi kurgu­su acilen yapılmalı.

Nisan ayında yapılacak olan 4. Tarım Şurası önemli bir fırsat olabi­lir. Sahadan gelen verileri anlık değerlendi­ren ve karar alma süreçlerine yardımcı ya­pay zekâ destekli sistemler, bu süreçte hızlı veya yavaş davranmamıza göre fırsat olabi­leceği gibi tehdite de dönüşebilir.

Diploma­nın öneminin giderek azaldığı, yeterlilikle­rin öne çıktığı, emekliliğin daha ileriki yaş­lara kaydığı, meslekte ayakta kalabilmenin sırrının sürekli yenilenmekten geçtiği bir döneme çoktan girdik. Fabrikasyon tarım­sal üretimin giderek yaygınlaşacağı, tarım­sal üretim girdilerinin daha da değerlenece­ği, küresel krizlerin ve göçlerin artacağı bir süreç çoktan başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İstanbul’da ‘sahte içki’ faciası! Can kaybı 7’ye çıktı

İstanbul'da sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi. İstanbul...

Kasaplar ‘parça tavuk’ için satır kaldırdı!

Kasap esnafı, beyaz eti ucuz satmak için tavuğun parçalanmasına...

Bakanlık açıkladı: Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları artırıldı

Ticaret Bakanlığı'ndan iç ticaret düzenlemelerine ilişkin açıklama yapıldı. Haksız...

Türkiye’nin ‘2024 İklim Karnesi’ açıklandı

İklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin 2024...